CARNet uvodi naplatu .hr domena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci prema navodima portala rep.hr, Hrvatska akademska i istraživacka mreža na današnjem je sastanku s pružateljima usluga pristupa internetu najavio nova pravila koja ce definitivno uznemiriti vlasnike .hr domena.

Kako donosi rep.hr, najvece iznenadenje predstavlja ideja da se postojece .hr domene tvrtki cije domene nisu identicne imenu tvrtke pocnu naplacivati oko 700 kuna godišnje, što su neki koji registrari nazvali protuustavnim, isticuci da je prilikom registracije domena istaknuto da su .hr domene trajno besplatne.

Odgovarajuci na pitanje znaci li to da bi se domena poput "vecernji.hr" ili "rep.hr" trebala placati (s obzirom na to da se tvrtke ne zovu tocno REP d.o.o. i Vecernji d.o.o.), Zoran Vlah iz CARNeta odgovorio je: "Najvjerojatnije."

CARNet takoder razmišlja da u sljedecih nekoliko godina zapocne s naplatom svih .hr domena.

Jednako tako, doživotno trajanje domena takoder nestaje. Prema predloženome, sve .hr domene morat ce se produžavati jednom godišnje, što bi, prema sadašnjim najavama, moglo poceti teci od 1. srpnja 2010. godine te bi datum obavijesti o produžavanju domena ovisio o trenutku kad je domena prvi put registrirana.

Ukoliko korisnik domene ne produži domenu u roku od 15 dana, ona ce biti nedostupna, a nakon dodatnih 30 dana blokirana, dok ce je nakon dodatnih 30 dana moci preuzeti drugi korisnici.

Domene kakve su do sada koristili pojedinci i tvrtke (haha.hr, zdravakrava.hr...) trebale bi prestati postojati, a alternativa koja se korisnicima nudi su placene sekundarne domene.

Više detalja o cijeloj stvari ocekuje se nakon prihvacanja ovog u najmanju ruku neobicnog pravilnika, kada bi predstavnici CARNeta o svojim odlukama trebali službeno izvijestiti hrvatsku javnost.


Podijeli: Facebook Twiter