Carlos Menem osuđen za preprodaju oružja Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Carlos Menem, koji je od 1989. do 1999. bio na vlasti u Argentini, osuđen je u petak zbog krijumčarenja oružja namijenjenog Ekvadoru i Hrvatskoj, u žalbenom postupku na saveznom sudu u Buenos Airesu.

O vrsti kazne odlučit će jedan drugi sud. Carlos Menem, danas senator zaštićen parlamentarnim imunitetom, nije došao na raspravu u petak.

Bivši predsjednik optužen je da je naredio tajnu isporuku oružja vrijednog najmanje 400 milijuna pesa (76 milijuna današnjih eura) između 1991. i 1995. ovim dvjema zemljama.

Buenos Aires je tako prekršio embargo Ujedinjenih naroda na prodaju oružja uveden tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im.

Radi se o ukupno šest tona vojne opreme - oružja, pušaka, topova, protutenkovskih rakete i streljiva - koja je službeno bila namijenjena Panami i Venezueli.

Carlos Menem je 2001. pet mjeseci proveo u pritvoru u okviru te afere, a zatim je oslobođen po odluci Vrhovnoga suda.

Pušten je 13. rujna 2011., iako je državno tužiteljstvo tražilo osmogodišnju zatvorsku kaznu. Državni tužitelj je uložio žalbu.

Menem (82) je osumnjičen i u aferama pogodovanja u javnoj nabavi i ometanja istrage o napadu na židovski centar AMIA-u u Buenos Airesu 1994. kada je poginulo 85 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter