Caritas mora vratiti 5,7 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se Silvije Degen, odvjetnik nekadašnje ravnateljice Caritasa, Jelene Brajše, žalio na presudu kojom je njegova klijentica osudena na uvjetnu kaznu zbog malverzacije teške cak 5,7 milijuna kuna, ta je presuda postala pravomocna.

Naime, drugostupanjski sud potvrdio je presudu Opcinskog suda u Zagrebu na kojem je raspravna sutkinja Tanja Pavelin Borzic izrekla Brajši sankciju od 11 mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od cetiri godine. Nju se teretilo da je izbjegla uplacivati poreze i doprinose za uposlenike Caritasa, cime je ta ustanova pribavila nezasluženih 5,7 milijuna kuna.

Iako je za to kazneno djelo predvidena kazna od jedne do osam godina zatvora, sutkinja je u ovom slucaju primijenila institut ublažavanja kazne, uvažavajuci Brajši neke olakotne okolnosti kao što su cinjenica da je majka šestero djece, da je nekažnjavana i da se nalazi u visokoj životnoj dobi i teškom zdravstvenom stanju.

Na sudu je sama Brajša rekla kako joj je žao što se sve dogodilo, ali da ništa nije napravila namjerno. Zanimljivo je kako bi po pravomocnosti ove presude Caritas državi trebao vratiti iznos od 5,7 milijuna kuna, što je svakako veliki zalogaj za budžet te ustanove.


Podijeli: Facebook Twiter