Carinska uprava nadzorom nije utvrdila nepravilnosti u Fažani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je Melita Peroković, direktorica fažanske Turističke zajednice podnijela prijavu Carinskoj upravi zbog toga što je velik broj vlasnika kuća i stanova imao goste, a nije ih prijavio putem e-Visitora. No, iz Carinske uprave su nas jučer izvijestili da su na temelju podataka zaprimljenih od strane TZ Fažana provedeni nadzori nad osobama za koje je postajala osnova sumnja u kršenje odredbi Zakona o boravišnoj pristojbi. Zaključili su kako nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti.

Peroković nam jučer nije htjela komentirati nalaz inspekcije. Podsjećamo da smo 23. lipnja objavili njezinu izjavu da je za blagdan Tijelova, koncem svibnja, uočila da je u općini Fažana jako malo prijavljenih gostiju, ali je vidjela puno stranih automobila ispred objekata koji se iznajmljuju.

- Provjerila sam jesu li vlasnici tih kuća i stanova za odmor prijavili goste i utvrdila da nisu. Nisam mogla to tolerirati i zatražila sam inspekcijski nadzor, rekla nam je tada direktorica fažanske Turističke zajednice.

Iz Carinske uprave su nam u svom odgovoru naveli kako su u prvoj polovici 2016. godine na području nadležnosti Carinske uprave Pula podnijeli 449 prekršajnih naloga i izdali 395 rješenja vezano uz naplatu boravišne pristojbe, po kojima je izvršen obračun iste u iznosu od 244.846 kuna. Dodali su kako su istovremeno na području Republike Hrvatske u istom razdoblju izdali 1.110 prekršajnih naloga vezano uz nepravilnosti koje se odnose na obračun, naplatu i uplatu boravišne pristojbe te je izvršena naplata iste u iznosu od preko 1,9 milijuna kuna.

Iz njihovog odgovora ispada da se na Istru odnosi 40 posto prekršajnih naloga, a ostalih 60 posto na sve ostale županije. Je li Istra tako problematična, ili u ostatku Hrvatske imaju manje prijava? Na postavljeno pitanje iz Carinske uprave odgovaraju da dostavljeni podaci ne znače da je Istra najproblematičnija, jer isto je i u drugim županijama, posebice onim u kojima je pojačana aktivnost obavljanja turističke djelatnosti.

Od Carinske uprave nismo dobili odgovor na pitanje koja su tri najčešća prijestupa iznajmljivača koje su zatekli u 2016. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter