Carinici zadržali raspjevane barbike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko pjeva, zlo ne misli! Tocno, ali samo ako time ne povreduje pravo intelektualnog vlasništva, odnosno autorskog prava kao što je slucaj sa stotinjak lutaka Barbie koje su, kako neslužbeno doznajemo, carinici u Luci Ploce zadržali ovih dana, vjerojatno na putu za susjednu Bosnu i Hercegovinu, zbog sumnje na neovlašteno pjevušenje pjesme "Barbie Girl".

Laicima ce se slucaj barbika koje pjevaju jedan od najiritantnijih pjesmuljaka ikada napisanih ciniti bizarnim, no nositelju prava, a to je prema našim informacijama tvrtka Aquarius Music Publishing, i posebno Carinskoj upravi, ovakvi slucajevi nisu nepoznanica.

- Ovo nije prvi put da se susrecemo sa zadržavanjem robe zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i oni za nas nikako nisu neobicni, vec su dio svakodnevnog rada. Samo u prošloj godini imali smo ukupno 300 slucajeva u kojima je tijekom provedbe nekog carinskog postupka ili postupanja, ali i provedbe mjera carinskog nadzora, utvrdena sumnja da se nekom robom povrjeduju prava intelektualnog vlasništva, odgovara glasnogovornik Carinske uprave Predrag Juratovac na naš upit.

Od spomenutih 300, u 146 slucajeva uništeno je u konacnici pod carinskim nadzorom oko 575 tisuca krivotvorenih predmeta koji bi, da su originalni, na hrvatskom tržištu dosegnuli ukupnu vrijednost od gotovo 14 milijuna eura. Dva su slucaja završila na sudu, u 149 slucajeva roba je puštena, a tri su slucaja još u postupku.

Na pitanje kojem su tržištu sporne barbike namijenjene i odakle dolaze, Juratovac izmedu ostalog napominje da su podaci koje tražimo u ovoj fazi postupka povjerljivi i smatraju se službenom tajnom. Sudbina raspjevanih barbika, dodaje Juratovac, ovisit ce o volji nositelja prava, odnosno o njegovoj procjeni hoce li za njega veci financijski rizik biti puštanje sporne robe na tržište ili provedba postupka kroz koji ce ta roba biti uništena.


Podijeli: Facebook Twiter