Carinici utvrdili 70 prekršaja - vozača

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Policajac koji uz cestu zaustavlja vozila nije neuobičajen prizor, pogotovo u trenucima kada je potrebno podebljati probušeni državni proračun. No, carinik koji zaustavlja automobile!? Netko ga možda nikad neće sresti, za razliku od mnogih proizvođača rakije koje bi carinici presretali na putu do sajmova i novčano ih kažnjavali. Carinski službenici i prije neki dan zaustavljali su vozila na pulskoj Rivi, a to mogu činiti prema Zakonu o carinskoj službi koji im uz ostalo omogućava da prate, zaustavljaju, pregledavaju i pretražuju vozila. Ti službenici, priopćili su nam iz Carinske uprave RH, pripadaju Sektoru za nadzor, odnosno Službi za mobilne jedinice i mogu provoditi nadzor na cijelom teritoriju Hrvatske.

Kontrole protiv krijumčara

- Kontrole koje se provode na prometnicama usmjerene su na otkrivanje prekršaja i drugih kažnjivih djela iz područja nadležnosti Carinske uprave, a posebno na krijumčarenje različitih roba, nezakoniti promet ili uporabu trošarinskih proizvoda, obavljanje neregistrirane djelatnosti u cestovnom prometu, posjedovanje roba čiji je promet zabranjen ili ograničen te roba kojima se povređuje pravo intelektualnog vlasništva. Tim se mjerama također stvara baza podataka za potrebe daljnje analize rizika u područjima nadležnosti Carinske uprave, navode iz Uprave te napominju da se tako i 1. ožujka na Rivi odvijao redoviti carinski nadzor.   

Lani i ove godine na području Istre u cestovnom su prometu kontrolirana ukupno 1.362 vozila, a pritom je evidentirano ukupno 70 prekršaja. Utvrđeno je 15 prekršaja odredbi Zakona o trošarinama. Uz ostalo, otkriveno je nenamjensko korištenje pogonskog goriva, alkoholno piće koje nije bilo označeno posebnim markicama Ministarstva financija, kao i sitno rezani duhan neoznačen duhanskim markicama Ministarstva.

U istom je razdoblju bilo i 40 prekršaja odredbi Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, šest prekršaja iz Zakona o provedbi carinskih propisa EU-a, dva prekršaja vezan uz Zakon o žigu te jedan iz Zakona o trgovini. Među prekršiteljima najviše je bilo hrvatskih državljana, a samo dvoje bilo je stranih.

Punjenje državnog proračuna

Iz Carinske uprave napominju da osim kontrole vozila carinici redovito kontroliraju poštuju li se propisi iz nadležnosti ove uprave.

To su prije svega propisi koji reguliraju carinsko i vanjsko-trgovinsko poslovanje, oporezivanje PDV-om pri uvozu roba, oporezivanje trošarinama i posebnim porezima, obračun i naplatu boravišne pristojbe, trgovinsko poslovanje, zaštitu prava intelektualnog vlasništva, suzbijanje neregistrirane djelatnosti, gospodarenje otpadom i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda i druga područja. Nadzor u ovom slučaju provode  službenici Carinskog ureda Pula te Odjela za mobilne jedinice Rijeka. Pritom su riječki carinici, osim kontrole vozila, lani i ove godine u Istri utvrdili 125 prekršaja te zabranili djelatnost 15-orici poduzetnika. Pritom su privremeno oduzeli različitu robu vrijednu dva milijuna kuna. Pulski su carinici u istom razdoblju otkrili

ukupno 755 prekršaja i jedno kazneno djelo, zabranili obavljanje djelatnosti 19-orici poduzetnika te oduzeli robe u vrijednosti od ukupno 3,7 milijuna kuna.

Iz Carinske uprave napominju da na svojoj web stranici redovito izvještavaju javnost o novostima koje se odnose kako na rad carinske službe, tako i na zakonsku regulativu koja se odnosi na carinski sustav. Pritom je naglasak na nadzoru čija je svrha otkrivanje povreda propisa u djelatnosti trgovine i usluga, kao i otkrivanje kršenja carinskih, trošarinskih i drugih propisa iz nadležnosti Uprave. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter