Carinici tuže Carinsku upravu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske ovih je dana podnio tužbu protiv Ministarstva financija i Carinske uprave zbog kršenja socijalnog dijaloga te razlicitog tretiranja službenika i diskriminacije. Predsjednik tog sindikata Željko Popovic veli da je tužba podignuta i zbog, kako kaže, dugogodišnje organizirane grupe, na celu sa sadašnjim procelnikom Carinarnice Pula Deanom Ivandicem i ravnateljem Carinske uprave Mladenom Barišicem, koji žele pripisati i zadržati nepostojeca prava iz rada u službi, a sve na temelju politicke korupcije i nepotizma.

"Tužba se temelji na pravu sindikata da poništi odluke poslodavca i predstavnika poslodavca koje su donesene u suprotnosti s odredbama Zakona o radu i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Naime, poslodavac se prilikom donošenja odluka nije dužno savjetovao sa sindikalnim povjerenikom, nije sagledao utjecaj zapošljavanja i premještaja službenika te nije izvijestio ni o uvodenju nove tehnologije, kao ni o promjenama u organizaciji rada. Sve to bitno utjece ne samo na status službenika, vec i na njihovu diskriminaciju, što je rezultiralo povredama materijalnog i socijalnog položaja službenika", rekao je Popovic.

Ponovno je upozorio da se prava službenika teško krše, pri cemu se, tvrdi, prikriva disciplinska i stegovna odgovornost pojedinih službenika, koji uživaju protektorat procelnika ili ravnatelja, a sve po elementima politicke ili nepotisticke podobnosti. Napominje da je slicnu tužbu zbog istih kršenja propisa sindikat podnio još 2003., a koju je, dodaje, Barišic neovlašteno povukao s Opcinskog suda u Zagrebu pocetkom 2006. godine.

Popovic veli da takva nemoralna radnja ravnatelja dokazuje procese politicke korupcije pri izboru kadrova u Carinskoj upravi. Ocitovanje o tužbi sindikat je proslijedio predsjedniku Stjepanu Mesicu, Hrvatskom saboru, Nacionalnom vijecu za suzbijanje korupcije, puckom pravobranitelju i Uredu za socijalno partnerstvo Vlade RH.


Podijeli: Facebook Twiter