Carinici traže poništenje svih Barišicevih odluka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nakon smjene i hapšenja bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišica ništa se nije promijenilo. Štoviše, prisiljeni smo na sastanke u Zagreb odlaziti i razgovarati iskljucivo s kadrom koji je montirao upravo Barišic", porucio je predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske (NSCH) Željko Popovic.

U utorak je stoga od nadležnih institucija pisanim putem zatražio da se ponište sve odluke koje je u svom mandatu od 2005. do 2010. godine donosio bivši ravnatelj Carinske uprave, a ticu se materijalnih i socijalnih prava službenika, statusa u službi, postavljanja, napredovanja i ocjenjivanja djelatnika te odluke koje su negativno utjecale na temeljna prava covjeka i drugih profesionalnih prava.

- Zlorabeci svoj položaj i ovlasti te kršeci prava službenika koji nisu bili dijelom njegove organizacije i nisu sudjelovali u korupcijskim procesima, Barišic je prekršio pravila Deklaracije Svjetske carinske organizacije, hrvatski Ustav i zakone. Zbog diskriminacije, zlostavljanja i šikaniranja službenika i sindikata stvorio je monstruoznu zlocinacku organizaciju, veli Popovic.

Po njegovim rijecima, važno je poništiti sve što je Barišic ikad odlucio jer je nanio enormnu štetu carinskoj službi, a iako je to zakonom zabranjeno, nije prezao, tvrdi Popovic, ni od pokušaja miješanja u rad sindikata.

- Cinjenica je da je Mladen Barišic na ruku išao iskljucivo politicki ili nepotisticki podobnima s kojima je kasnije ostvarivao kriminalne planove. Carinska služba ne može nastaviti svoje djelovanje po principu "idemo dalje", što je ujedno i slogan koji je promovirao njegov suradnik i prijatelj Ivo Sanader.

Služba ne može opstati jer su glavni krivci za kriminal, korupciju i nepotizam još uvijek rukovodeci kadrovi u carini, a izabrao ih je Mladen Barišic, tvrdi predsjednik NSCH-a.

Sindikat je svoje zahtjeve proslijedio premijerki Jadranki Kosor, predsjedniku Ivi Josipovicu, saborskim zastupnicima, institucijama Europske unije, Medunarodnoj carinskoj organizaciji te udrugama i sindikatima, a s obzirom na dosadašnja iskustva s nekim institucijama, može se ocekivati da ce njihovi zahtjevi i ovog puta završiti samo na dopisivanju.


Podijeli: Facebook Twiter