Carinici iz Istre na granicu s BiH?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada Hrvatska postane clanica EU-a, na granicama sa Slovenijom i Madarskom bit ce ukinute carinske kontrole, što znaci da ce za više od 600 carinika koji sada rade na granicnim postajama prema tim zemljama Vlada morati naci novi posao.

To, medutim, ne znaci da ce ti ljudi dobiti otkaz, nego da ce biti prerasporedeni ili, u nekim slucajevima, možda i prekvalificirani za druge poslove.

U Carinskoj upravi rješenje za 641 carinika, koliko ih je trenutno rasporedeno na granicnim prijelazima sa Slovenijom i Madarskom, vide u jacanju carinskog i trošarinskog nadzora na cijelom podrucju Hrvatske te u povecanju broja carinika na buducoj vanjskoj granici EU-a, prema Bosni i Hercegovini, Srbiji te Crnoj Gori.

Pri Carinskoj upravi vec je osnovano povjerenstvo koje treba pripremiti sistematizaciju službe po ulasku u EU. Clan tog tijela Mijo Adamcevic, predsjednik Odbora carine u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), racuna da ce dio djelatnika biti prerasporeden na nadzor trošarinskih roba na teritoriju cijele države.

- U carinarnicama prema BiH, Srbiji te Crnoj Gori ce trebati dodatne ljude zbog pojacanih kontrola, istice Adamcevic. Pitanje je, naravno, hoce li svima koje to zadesi biti prihvatljiv premještaj na neku udaljenu lokaciju, primjerice, iz Istre na granicu s BiH.

O mogucim stimulativnim otpremninama, pak, u posljednje se vrijeme nije razgovaralo, potvrdio nam je Adamcevic, kao niti o mogucnosti prekvalifikacije dijela carinika u granicne policajce. Upravo se tako, naime, susjedna Slovenija riješila dijela viška nakon što je postala clanica EU-a.

Adamcevic otkriva i da se dosta carinskih djelatnika raspituje što ce se dogoditi ulaskom u EU i hoce li im Vlada nešto ponuditi, no napominje da ce se detalji znati do ljeta 2012., godinu dana prije pristupa Uniji.

Za razliku od carine, policija bi mogla imati suprotan problem - kako popuniti sva radna mjesta na granici. Za ulazak u schengenski prostor - kojem cemo pristupiti nekoliko godina nakon ulaska u EU - potrebno je više od 6.200 policajaca, dok je na buducoj vanjskoj granici sistematizirano oko 5.700 radnih mjesta za policijske službenike.

Po podacima iz izvješca o ispunjavanju obveza u poglavlju o pravdi, slobodi i sigurnosti, u jesen prošle godine na vanjskoj je granici bilo rasporedeno 4.400 policajaca. Stoga se policija stalno popunjava, a plan je da danom ulaska u EU na vanjskoj granici bude 5.350 policajaca. (I. FRLAN/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter