Cari otrovnog bilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinsko gljivarsko društvo Martincica i sekcija za ljekovito bilje Maslacak izlažu u svojim prostorijama kod tržnice ljekovito, zacinsko, samoniklo jestivo i otrovno bilje.

- Ljude najviše zanima otrovno bilje zbog raspoznavanja i ljekovito zbog zdravlja. Izloženo je više od dvjesto biljaka koje smo poceli skupljati u mjesecu svibnju, kazao nam je voditelj izložbe Bruno Fadel.

Jeste li znali da je na bagremu ili pitomoj diraki sve otrovno, osim cvijeta, bez kojega pcelari teško mogu zamisliti proizvodnju meda? Ili da ricinus, koji mnogi sade u svom vrtu zbog lijepog cvijeta, rada otrovnim bobama od kojih je jedna dovoljna da usmrti malo dijete? Privlacna, narancasto-crvena ovojnica ploda mjehurke je otrovna, ali se unutra nalazi sjemenka koja sadrži visoku koncentraciju blagotvornog vitamina C.

Fadel nam je pokazao bamiju, biljku cije su sjemenke služile kao "viagra" u nekadašnjim istocnjackim haremima.

- Ona sama po sebi nije afrodizijak, ali je izuzetno bogata hranjivim tvarima pa ima isti ucinak. Oni koji su je imali u vrtu ljubomorno su je cuvali, a na zapad je došla preko Francuza, koji su je dobili u zamjenu za alkohol koji su krijumcarili na istok, ispricao nam je.

Pokazao nam je i sjemenke crnog kimena iz Poljske koji "provjetrava" dvostruko bolje od domacega, a od cudesnog sibirskog eleuterokoka nam je, nažalost, mogao pokazati samo ekstrakt koji je nabavio u Rusiji.

- Utvrdeno je da tu biljku konzumiraju sve životinje u Sibiru, cak i tigrovi. Ona ucvršcuje imunitet, što je od životne važnosti u onako surovoj klimi, kaže Fadel.

Od ostalih kurioziteta spomenut ce divlju rigolu, jestivu kao i pitomu koju nalazimo na tržnicama, ali i divlju salatu koju biste vjerojatno pojeli samo jednom u životu.


Podijeli: Facebook Twiter