"Carevi mladić" ili priča o preispitivanju svog identiteta

Američki zbor Prince Pro Musica broji pedesetak članova (V. HABEREITER)
Američki zbor Prince Pro Musica broji pedesetak članova (V. HABEREITER)

U galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika inoć je otvorena izložba mlade beogradske umjetnice Dragane Kuprešanin pod nazivom "Carevi mladić" a radi se ciklusu eksperimentalnog stripa.

Kako ističe autorica, ideja nekog ovdje prisutnog interdisciplinarnog pristupa je da se pokaže na koji način ilustracija, grafika, strip, animirani film funkcioniraju kao samostalni mediji i na koji način se svaki od njih može posmatrati kao strukturalni element onog drugog. Ta ideja zasnovana je na tezama koje kažu da svi novi mediji, pogotovo u današnjem vremenu, sadrže u sebi neke prethodnice (ili u smislu slikarstva ili ilustracije, grafike, stripa, itd.) kao neki svoj integralni dio koji s jedne strane obogaćuje taj novi medij u smislu njegovog sadržaja, a s druge strane može se analitički raščlaniti od njega i na taj način isto percipirati.

- Zašto eksperimentalni strip? Baš u tom smislu da se pokaže kako strip van klasičnog pristupa medijima, u smislu tiskanih izdanja, svezaka, magazina, može u ovakvom prostoru egzistirati zahvaljujući tome što posjetitelji mogu na neki način interpolirati svaku od ovih slika i jednostavno promotriti strip naraciju prolazeći kroz ovaj prostor, kaže ona.

"Carevi mladić" ima svoju priču, poruku i simboliku. Radi se o liku kojeg je kreirao suvremeni srpski autor kratkih priča Ivan Branisavljević koji je poznat čitateljima u Hrvatskoj i regiji. Protagonist ove priče i stripa predstavlja pojedinca u današnjem društvu.

- On se uz pomoć nekih ranijih arhetipova pokušava snaći u današnjem vremenu. To je priča o preispitivanju svog identiteta i njegovom gubitku, dvoslojnostima ili uopće različitim dvojnostima kojima on biva izložen, rastrzan…, kaže Kuprešanin. Drugim riječima on ima sumnje u sebe u kontekstu današnjeg vremena, u kontekstu identiteta pojedinca u suvremenom društvu.

Zanimljivo je kada se pogleda izložba da prvo na jednom mjesto imamo sliku s devet kockica koje su potom predstavljene samostalno kao table na zidovima. To je iz razloga kako bi se priča ispratila kroz klasičnu formu stripa i kroz formate digitalne grafike, tj. mogu funkcionirati u grupi, ali i odvojeno.

- To je zato što su predviđene kao serija grafika u prostoru koja grade kaiš stripa i koje posjetitelj može iščitati i krećući se u prostoru te tako uhvati priču. S druge strane se pokazuje da svaki od tih segmenata koji predstavlja izolirani medij može se integrirati u medij stripa, odnosno jedne tablice, objašnjava Kuprešanin.

Ovo je prvo predstavljanje ove umjetnice u Puli i njena prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Ovo je i četvrto izdanje ovog opusa koji je već prikazan nekoliko puta. Kako kaže Kuprešanin, posebno joj je drago što se njen ciklus prikazuje u prostoru Galerije HUIU koji je prepoznat od strane udruge koja podržava autore koji se baš bave interdisciplinarnim pristupom prema medijima u najširem kontekstu. To njeno zadovoljstvo ne čudi toliko kada se zna da je ova umjetnica prilično svestrana pa je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu završila grafički dizajn, nakon toga na Fakultetu likovnih umjetnosti specijalizirala crtež u okviru slikarstva i sada na fakultetu primijenjenih umjetnosti radi doktorat na temu stripa.

Izložba se može razgledati do 22. lipnja. (M. RADIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter