Carell spas za 159 radnika labinskog Benettona?


Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, direktor talijanske tvrtke Carell– Carell Adriatico, Lugi Rossi Luciani i direktor investicija iste tvrtke Luca Buia obznanili su kako preuzimanje pogona Benetton u Labinu pred samim krajem pregovora.

Da podsjetimo, vodstvo Benettona je na sastanku održanom prošlog tjedna s radnicima i povjerenicima sindikata saopćilo da se labinski pogon zatvara, a proizvodnja seli u Osijek. Takvu odluku obrazložili su padom proizvodnje labinske tvornice, zbog pada prodaje, te kako sele u Osijek iz razloga što je tamošnja tvornica starija od labinske i zapošljava više radnika. No, izgleda da takav crni scenarij, po kojemu bi 159 radnika Benettona ostalo bez posla, ipak neće zaživjeti.

Spas za radna mjesta

Direktor tvrtke Carell, Luigi Rossi Luciani, kojoj je sjedište u Padovi, potvrdio je da su pregovori s Benetton pred samim sklapanjem ugovora, koji bi se potpisao za maksimalno dva tjedna, te bi time Carel postao vlasnikom pogona. Carel je tvrtka koja se bavi proizvodnjom elektroničkih proizvoda i instrumenata koji se koriste pri ugradnji i kontroli sistema za grijanje i hlađenje, te kod sustava koji kontroliraju uštede energije.

Svoje pogone imaju diljem svijeta, a po više njih u Italiji, Kini, Brazilu i SAD-u. U njima zapošljavaju ukupno 1.050 radnika.

- Nakon tri godine pregovora s mnogim lokalnim samoupravama i lokalnim političarima o otvaranju našeg pogona u Hrvatskoj konačno samo naišli na jednog gradonačelnika, kojemu smo jako zahvalni, jer je odradio velik dio posla, i lokalnu samoupravu koja ima potpuno razumijevanje za naš projekt i koja želi da na svom području ima što više zaposlenih. Drago nam je da smo to pronašli upravo u Labinu. Još nam je draže što ćemo moći ponuditi radna mjesta i dijelu radnika koji gube svoja radna mjesta u Benettonu. Jer, iako nam u prvu ruku trebaju elektroničari, želimo zaposliti i dio žena iz Benettona, koje će nam biti potrebne u procesu sklapanja naših proizvoda, rekao je Luigi Rossi.

Cilj - širiti proizvodnju

Napomenuo je kako su voljni ulagati u edukaciju tih žena, kao i ostalih koje namjeravaju zaposliti, a kad proizvodnje krene punim kapacitetom imat će potrebu za stotinjak zaposlenih. Na konferenciji je rečeno kako su ovog tjedna posjetili i ravnatelja, te učenike elektro smjera u srednjoj školi Mate Blažine, s kojom žele suradnju upravo radi budućih kadrova koji će im biti potrebni.

Direktor Carela još je napomenu kako su oni tvrtka koja raste, posluju jako dobro, nisu u Italiji zatvorili pogone da bi došli u Hrvatsku, već naprotiv, žele širiti proizvodnju u što više zemalja, a Labin je konačno odabran i kao mjesto iz kojeg će biti lakše plasirati njihove proizvode na istočna tržišta. Ako se ugovor o preuzimanju potpiše za dva tjedna, kao što se sada računa, Carel bi u Labinu započeo s proizvodnjom do kraja tekuće godine. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter