Car nije gol

Antonio Repić i Slavko Blagojević (T. DUBRAVEC/CROPIX)
Antonio Repić i Slavko Blagojević (T. DUBRAVEC/CROPIX)

Kretnje rezultata otkrivaju šahovski rasplet, izvršni direktor Istre 1961 nedavno je sudjelovao u simultanki velemajstora Garija Kasparova, pa zna o čemu je riječ. Bio je to mat u tri poteza, nakon svega 35 minuta igre. Domaćin očekivano agresivan, razigran, spreman iskoristiti svaki trenutak nepažnje. Istra 1961 se već u startu nije dovoljno čvrsto postavila, a znala je što ju čeka. Sreća da motiva nije nedostajalo...

Zazivali su Puljani nakon Lokomotivine ''šestice'' onu poznatu ''ne ponovilo se'', međutim - ponovilo se. Novi ''loš dan'' za momčad Igora Pamića dogodio se na splitskom Parku mladeži, ne toliko rezultatski izraženo kao protiv "lokosa", ali posebno bolno i u situaciji kad je suparnika iz više razloga valjalo spustiti na zemlju. A bijaše suprotno. Split je lagano zabio tri gola, redao i propustio još nekoliko dobrih prigoda, dok je kod gostiju puštalo na sve strane i samo zasićenim Splićanima mogu zahvaliti što se na njihovom stadionu nisu još gore proveli.

Kao i na gostovanju kod Lokomotive, koplje je definitivno prelomio gol za 2:0, a u ovom slučaju bio je to zgoditak - Slavka Blagojevića. Baš jedan od ''onih'', bivši Istrin kapetan, odigrao je odličnu utakmicu i pogodio mrežu što je u jednu ruku vrlo znakovito (jer Vulić je poželio da zabije ''svoj svome''!), dok s one igračke strane otvara pitanje uzroka takvog raspleta, ali se i savršeno uklapa u priču o '''crnom danu'' u kojem ništa ne ide kako treba. Kao što je Splićane krenulo kad su zaredali golovima, tako je i gostima sve otišlo naopako. Heister se poskliznuo kod prvog gola, Ivešu lopta prevarila kod drugog, treći pokazuje kako su bočne pozicije odigrale utakmicu. Nikolić je potom promašio zicer, hvaljena vezna linija lako je razvezana igrom Splita, pri čemu je Zlomisliću ''uletio'' treći žuti, a rezervi Muameru Svraki se ''omaknuo'' crveni karton. Pa valjda treba reći - takav je bio dan.

Ipak, splet navedenih okolnosti je jedno, dojam u cjelini nešto puno značajnije. Ne nužno i presudno, ali brojeći šanse Splita u prvom poluvremenu, pa čak i surove statističke podatke na koncu utakmice, jasno je da je gol iz ''slobodnjaka'' ili neki drugi kamen spoticanja bio samo okidač neminovnog pucnja. Prvenstveno zato što je domaćin bio naoružan do zuba, a gost spreman tek za prijateljsku vatru. O tome dovoljno govori rezultat koji, kao i tri zamjene na poluvremenu, pokazuje da su zeleno-žuti i njihov strateg u Parku mladeži na 45 minuta prilično skrenuli s puta. Razloge bi trebao znati i ponuditi - vozač.

Istra 1961 je u Splitu izgledala jako loše. Zaključak je to koji stoji, ali više pristaje neutralnim gledateljima, dok Puljani ipak trebaju uzeti širu sliku. Kao što za slavlje nad Hajdukom i remi s Dinamom nisu zaslužili lovorike, tako i nakon ovog poraza valja biti umjeren. Umjerena trebaju biti i očekivanja, to je barem jasno. Car nije gol, dapače, novo ruho bolje je od starog i u to nema sumnje, a utakmice poput ove u Splitu i one oplakane protiv Lokomotive samo su upozorenje da ni ono nije savršeno satkano. Zna se i gdje je najtanje, gdje nedostaje materijala kojim bi se izbjeglo neizbježno ''krpanje''. (Dameo RAMIĆ KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 31. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter