Cappelli: Uskrsni blagdani znatno bolji od lanjskih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Gari Cappelli povodom predstojećih Uskrsnih blagdana poručio je da se ove godine za te blagdane očekuje dvoznamenkasti rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, kao i da vjeruje da se zastoji na granicama ne bi smjeli ponoviti.

Ministar Capelli istaknuo je u srijedu za Hinu da se nada da predstojećeg vikenda nitko neće morati dugo čekati na granicama, kao i da će i domaći putnici slijediti upute Hrvatskih autocesta i drugih koncesionara autocesta prema Jadranu te Hrvatskog auto kluba, koji su upozorili na pojačan cestovni promet prema moru, i to već od četvrtka.

"Derogiranje pojačanih kontrola na shengenskim granicama između Hrvatske, Slovenije i Mađarske osigurao je slobodniji i normalniji protok gostiju u Hrvatsku, što je od izuzetnog značaja za početak glavnog djela turističke godine. Trenutno je u tijeku provođenje ciljanih kontrola", kazao je Cappelli.

Naglasio je i da se s ciljem dodatnog poboljšanja protoka turista na granicama odvijaju i pregovori i na razini Europske komisije, dodajući i da je oko toga osobno razgovarao i sa slovenskim kolegom zaduženim za turizam, ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom.

"Vjerujem da će se postići najbolje rješenje koje će istovremeno omogućiti održavanje visoke razine sigurnosti, koja je u današnje vrijeme itekako bitna, ali i neometan protok turista kroz granice. Vjerujem i kako se zastoji na granicama koje smo imali prilike vidjeti prošli tjedan ne bi smjeli ponoviti", navodi Capelli.

Uskrsni vikend i blagdani znatno bolji od lanjskih

Iznoseći kako bi prema stanju rezervacija uskrsni vikend i blagdani ove godine mogli biti znatno bolji od lanjskih, i sa dvoznamenkastim rastom, Cappelli kaže da tome svakako pogoduje činjenica što je ove godine taj blagdan kasnije, odnosno sredinom travnja, dok je prošle godine bio krajem ožujka.

"Najveći broj dolazaka i noćenja za Uskrs, ali i tijekom cijelog travnja najavljuje se u Istarskoj, Primorsko-goranskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje bi u tom razdoblju trebale ostvariti oko polovine ukupnog turističkog prometa na obali tih dana. Na kontinentu se najveći promet očekuje u Zagrebu, a dobre najave, kako doznajemo, imaju i u Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji", poručio je Capelli, dodajući da se na razini cijeloga travnja ove godine očekuje oko 10 posto bolji fizički turistički rezultat nego u istom lanjskom mjesecu.

Pritom napominje da se u tim očekivanjima svi vode isključivo o najavama, odnosno procjenama prema trenutnom stanju bukinga u hotelskim kućama koje su dostavile podatke turističkim zajednicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter