Capolicchiju 2 godine i 3 mjeseca zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaest godina od podizanja optužnice Enerio Capolicchio (47) iz Galižane, nekadašnji direktor i jedini osnivac trgovackog društva Auto Capolicchio, pravomocno je osuden na godinu dana zatvora, a opozivom ranije uvjetne osude na godinu i šest mjeseci izrecena mu je jedinstvena kazna od dvije godine i tri mjeseca bezuvjetnog zatvora.

Županijski sud u Puli je odbivši žalbu okrivljenika potvrdio presudu Opcinskog suda iz ožujka prošle godine kojom je Capolicchio proglašen krivim za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Utvrdeno je da je od 1. svibnja do 31. listopada 1998. godine, kao direktor i jedini osnivac TD-a Auto Capolicchio, neplacanjem poreznih davanja u iznosu od 51.989 kuna ostvario za svoje trgovacko društvo nepripadnu imovinsku korist.

To je ucinio tako što je pri prodaji cetiri motorna vozila, nakon njihova uvoza, po ulaznim carinskim deklaracijama s pripadajucim racunima dobavljaca izbjegao racune izdane kupcima evidentirati u poslovnim knjigama, kao i ukupnu uplacenu cijenu u iznosu od 293.305 kuna. Na taj iznos nije obracunat ni placen porez na dodanu vrijednost (PDV) od 51.989 kuna te je za taj iznos oštecen državni proracun.

Za to mu je kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja zloporabom ovlasti izrecena kazna od godinu dana zatvora. Buduci da je pravomocnom presudom Opcinskog suda u Puli od 30. rujna 2008. godine Enerio Capolicchio zbog prijevare u gospodarskom poslovanju bio osuden na godinu i šest mjeseci, kažnjen je jedinstvenom osudom na dvije godine i tri mjeseca zatvora.

U tu ce se kaznu uracunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 8. kolovoza 2000. do 21. veljace 2001. godine, pa Capolicchiju preostaje za odslužiti još oko godinu i devet mjeseci. Osim toga, oduzima mu se imovinska korist ostvarena kaznenim djelom na štetu državnog proracuna, u iznosu od 51.989 kuna. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter