Capo pinot i Ivan Dolac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko vino
Capo pinot


Ime vina: Sivi pinot
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Capo
Lokacija: Fernetici, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 Celzija
Gastro-preporuka: tagliatelle s kanaštrelama
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 80 kuna (Cicibela, Rovinj)

U jednom od prethodnih brojeva spomenuo sam velike igrace koji su se ukljucili u vinski business u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, a medu njima je definitivno jedan od najznacajnijih investitora Danko Koncar sa svojim projektom Vina Capo koji je pokrenut u malom selu Fernetici u neposrednoj blizini Brtonigle. Za enologa je doveden talentirani Elvis Vižintin, a glamuroznu i raskošnu promociju na sebe je preuzela obitelj Cetinski te je sve kulminiralo u svibnju 2010. s gala vecerom u restoranu Mediterraneo hotela Monte Mulini.

No, ubrzo je došlo do poznatih problema na relaciji Koncar - familija Cetinski, te se to reflektiralo i na stanje u podrumu, gdje je "preživio" jedino enolog Vižintin. Od tada brigu o vodenju podruma preuzimaju Ozren Žagmeštar, inace necak Danka Koncara, te njegova supruga Ivona. Danas je podrum na "zdravim nogama", središnja zgrada te moderni podrum su kompletno renovirani te je dodana i moderna kušaonica. Posjed i vinogradi od osam hektara kupljeni su 2008. godine i startalo se s berbom 2009.

Na tržištu su se u proljece 2010. pojavile cetiri etikete: malvazija istarska, chardonnay, pinot sivi te muškat žuti, sve kao bazna linija odležano u inoksu. Krajem ove godine na tržište izlaze i sauvignon bijeli, chardonnay te pinot crni iz berbe 2009. odležane u razlicitim drvenim posudama (225 i 500 litara), a za kraj 2012. na red dolazi dugoocekivana kupaža "Cuvee Taurus".

Danas cu se posvetiti sivom pinotu iz berbe 2010. koji ce vas iznenaditi svojom neobicnom, blagoružicastom bojom s bakrenim tonovima, no ustvari ovo je prava boja koju u svojoj kožici krije sivi pinot kada ga maceriramo barem tri dana. Vino je kristalno bistro te djelomicno gusto do gusto. Intenzivnost mirisa je djelomicno izražena, a kompleksnost isto tako bogata, dok je kakvoca mirisa fina. Miris me vratio u djetinjstvo notom breskve, potom malo nektarine i svježe šljive te divlje trešnje, a na kraju i malo cvjetne note ljubicice. Na je suho, djelomicno toplo te mekano, a s druge strane je djelomicno svježe i ukusno. Za vino mogu reci da je djelomicno uravnoteženo, mineralno, s djelomicno izraženom intenzivnosti te ne predugackom trajnosti okusa. Tijelo vina je srednje, a kakvoca mu je fina te mogu zakljuciti da je harmonicno i spremno za konzumaciju.



Dalmatinsko vino
Ivan Dolac


Ime vina: Ivan Dolac Barrique
Godina berbe: 2007.
Proizvodac: P. Z. Svirce & Badel 1862
Lokacija: Svirce, Hvar
Temperatura serviranja: 16-18 Celzija
Gastro-preporuka: ramstek sa žara
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 215 kuna (Cicibela, Rovinj)

Ivan Dolac je malo mjesto na južnoj strani otoka Hvara, zapadno od Zavale, smješteno deset kilometara od Jelse, 20 od Starog Grada i 38 kilometara od grada Hvara. S ostatkom otoka je povezan tunelom duljine 1,5 km. Zahvaljujuci najvecem broju suncanih sati u Hrvatskoj i strmim vinorodnim padinama južne strane otoka Hvara na ovome podrucju se dobiva grožde od kojeg se rade vina najviše kvalitete.

Zbog tih ekoloških karakteristika podrucja u kojima raste loza, vino Ivan Dolac prvo je od sorte plavac mali koje je dobilo certifikat eko-vina pocevši s berbom 2003. koja je možda i najnagradivanija do sada. Položaj Ivana Dolca je uz Svetu Nedjelju i hvarske plaže najbolji na ovom prekrasnom otoku.

Projekt ovog vina poceo je s berbom 1998. koja mi je ostala u sjecanju kao izvanredna. Poljoprivredna zadruga Svirce je proizvodac grožda i vlasnik vinograda, a strateški partner Badel 1862 je nositelj vina kao krajnjeg proizvoda. Ovaj joint ventures funkcionira jako dobro te mogu zakljuciti da je ovaj plavac u svih deset berbi koje su do sada izašle na tržište uvijek bio izvrsna vrijednost za novac koju je gost dobio.

Vino ima prekrasnu, tamnu rubin crvenu boju, s tamnijim rubovima, djelomicno je bistro i gusto prema vrlo gustom. Intenzivnost mirisa je izražena, a kompleksnost bogata te kakvoca mirisa izuzetno fina. Na mirisu se osjeti fina nota vanilije koja dolazi od višemjesecnog odležavanja u barrique bacvicama, potom dolaze note bobicastog voca kao crnog ribiza, borovnice, zatim imamo i notu cokolade, pa cak i malo cedrovine, a u tragovima osjetim i notu crnoga papra. Vino je suho, vrlo toplo i mekano, ima i svježine te je tanicno, no ti tanini ne strše nego se fino uklapaju u cjelinu koju završavamo finom ukusnošcu. Uravnoteženo je s izraženom intenzivnošcu okusa i dugim, blago gorkim završetkom u ustima. Nakon ispijanja zadnjeg gutljaja još dugo nam u ustima i caši ostaje trag ovoga ekstraktom mocnog vina. Robusno je, harmonicno, fine kakvoce i spremno za konzumaciju, ali može trajati barem još deset godina.


Podijeli: Facebook Twiter