Cantus Populi - uigrani, nadahnuti te izvrsno pripremljeni

Slavljenički koncert Cantus Populi u INK-u (M. ANGELINI)
Slavljenički koncert Cantus Populi u INK-u (M. ANGELINI)

Rođendanski koncert mješovitog pjevačkog zbora Cantus Populi održan je u petak navečer u prepunoj galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula.

Ovaj je prostor bio pretijesan da primi sve ljubitelje i štovatelje zborskoga pjevanja i ovoga zbora, koji je priredio sjajan koncert, te uz dirigenticu Tatjanu Merkl otpjevao raznolik i zahtjevan repertoar koji obuhvaća svjetovna i sakralna djela, od obrada zabavne, pop i rock glazbe, do one filmske, gospela i hrvatske tradicionalne glazbe.

Osim što su vrlo uigrani, nadahnuti te izvrsno pripremljeni, pokazali su i dojmljiv scenski nastup, spontanost te pokupili simpatije publike koja ih je nagradila ovacijama.

Koncert je počeo afričkom narodnom "Singahambayo", koju su vrlo sugestivno otpjevali, a uslijedila je Brajšina "Zrasla mi ladonja", te potom "Vapor plovi milo" Dušana Prašelja. Nirvana Malpera, Dolores Moharić, Dino Topčagić i Daniele Ferro otpjevali su kao solisti uz zbor "In natali domino", pokazavši vrlo dobre glasovne mogućnosti, a Gershwinov "Summertime" u aranžmanu Tatjane Merkl zvučao je gotovo pa čarobno sugestivno.

Prvi dio završen je uz "Halleluyeah" (B. Starc) i "Adiemus" (K. Jenkins) i solisticu Dolores Moharić. Potom su nastupili bariton Zoran Tomaić i harmonikaš Vladimir Gorup predstavivši se s nekoliko skladbi. Tomaić je diplomirao solo pjevanje u Castelfrancu Venetu, te surađivao je s brojnim glazbenicima i često nastupa njegujući kulturno-glazbene veze Hrvatske i Italije. Vladimir Gorup rođen je u Zaboku, studirao je u Lovranu, Puli i Njemačkoj, a radi kao viši asistent na Muzičkoj akademiji u Puli za kolegij polifonija.

U nastavku programa Cantus Populi izveo je negro spiritual "Go down moses", "Mići tanac" Tatjane Merkl, bugarsku narodnu "Mari mome", švedsku tradicionalnu "Gaudette" gdje je solist bio Daniele Ferro, Morriconeovu "Gabriel oboe", Bustovu "Joseph fili David" te za kraj "Queen medly" gdje su solisti bili Daniele Ferro, Dolores Moharić i Dino Topčagić. Uslijedio je dakako poziv na bis.

Premda djeluje tek godinu dana, ovaj se zbor može pohvaliti i nagradom s međunarodnog pjevačkog natjecanja "Chorus Inside" u Rovinju, te brojnim nastupima na raznim zbivanjima. I njegovo ime je zgodna kombinacija – može se čitati kao pjesma naroda, ali i kao "Pjesma po Puli". (V. BEGIĆ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter