Cantus oduševio rovinjsku publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji BaRoMus festival nastavljen je u rovinjskoj crkvi svetog Franje nastupom ansambla Cantus, koji je nedavno gostovao u Kini gdje i nastupao na jednom od najvecih svjetskih glazbenih festivala (NCPA May Festival).

Ovaj instrumentalni sastav specijaliziran je za izvodenje suvremene glazbe i predvodnik je hrvatske novoglazbene scene. Ansambl djeluje u stalnom sastavu, pa su tako U Rovinju nastupili Ivan Novinc (prva violina), Mislav Pavlin (druga violina), Tvrtko Pavlin (viola), Jasen Chelfi (violoncelo), Dubravko Palanovic (kontrabas), Dani Bošnjak (flauta), Božidar Križan klarinet), Ricardo Loque Perdomo (fagot) i Bánk Harkay (rog).

Clanovi Cantusa vrsni su komorni glazbenici i solisti, koncertni majstori i vode dionica simfonijskih orkestara te profesori na zagrebackoj Muzickoj akademiji. U Rovinju je ansambl nastupio pod vodstvom dirigenta i pocasnog umjetnickog voditelja Berislava Šipuša, jednog od najaktivnijih hrvatskih skladatelja srednje generacije, zamjenika ministrice kulture Republika Hrvatske i dobitnika niza nagrada za svoj dosadašnji rad.

U skladu s tematskom okosnicom BaRoMus festivala koji svoje posjetitelje poziva u prostor gdje se prošlost, tradicija i suvremenost sjedinjuju na valu stvaralaštva i kreacije, Cantus ansambl predviden je svojim nastupom pridobio simpatije publike okupljene u crkvi svetog Franje koja je s pozornošcu i s odobravanjem pratila svaku izvedenu numeru.

Okosnicu koncerta cinila su djela suvremenih hrvatskih skladatelja, a to je bila i prilika da se rovinjska publika i inozemni gosti upoznaju s dijelom hrvatske kulture i suvremene glazbene produkcije. Na koncertu su izvedena reprezentativna djela Borisa Papandopula (Komorna simfonija), Andelka Klobucara - Glazba za Ansambl Cantus (Intrada - Intermezzo - Ricercare), Olje Jelaske - Leptiri (Africka ljubica, Nocurak, Ružine latice) i Berislava Šipuša (Tan Hetti).

Cantus Ansambl je ovim rovinjskim nastupom osvojio simpatije publike i još jednom potvrdio svoj neupitan status jednog od najznacajnijih hrvatskih ansambala uopce. Koncert je održan zahvaljujuci podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter