Cantona želi biti francuski predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometna legenda Eric Cantona želi se kandidirati za francuskog predsjednika na ovogodišnjim izborima i pokušava prikupiti potrebne potpise kako bi to ucinio, objavio je list Liberation.

Bivši napadac Manchester Uniteda, kojem je za službenu kandidaturu za predsjednika države potrebna podrška 500 izabranih javnih dužnosnika do kraja veljace, poslao je pismo gradonacelnicima francuskih gradova u kojem sebe opisuje kao "angažiranog gradanina" i traži njihovu potporu, piše Liberation.

"Ta angažiranost obvezuje me da govorim, iskrenije nego inace, a opet s osjecajem odgovornosti, u vrijeme kada je naša zemlja suocena s teškim izborima koji ce biti odlucujuci za našu buducnost", kaže se u Cantoninom pismu, kako ga citira list.

Cantona je u pismu osudio ogranicene mogucnosti za mlade u Francuskoj i socijalne nepravde koje su "preceste, prenasilne, presustavne".

Francuski predsjednicki izbori održat ce se krajem travnja, a eventualni drugi krug pocetkom svibnja. Najveci su favoriti aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy i kandidat oporbenih socijalista Francois Hollande.

Cak i ako Cantona uspije prikupiti 500 potrebnih potpisa, imat ce gotovo nemogucu zadacu probiti se u drugi krug kao neovisni kandidat, bez potpore velike stranke.

Ovo nije prvi put da Cantona pokušava usmjeriti pažnju javnosti na socijalne nepravde. U prosincu 2010. pozvao je sve Francuze da povuku svoje uštedevine iz banaka zbog njihove uloge u razvoju globalne financijske krize. Poziv je imao slab odjek.


Podijeli: Facebook Twiter