Canto amoroso - novi album Tamare Obrovac

Tamara Obrovac (Arhiva GI/J. PREKALJ)
Tamara Obrovac (Arhiva GI/J. PREKALJ)

Canto amoroso naziv je novog albuma poznate jazz glazbenice Tamare Obrovac i njenog Transhistria ensemblea.

Prema najavi, album će biti objavljen tijekom 2013. godine, a publika će prije izlaska imati priliku premijerno poslušati nove Tamarine pjesme u sklopu serije koncerata koje će band održati u Sloveniji i Hrvatskoj tijekom veljače, kada će se ujedno novi materijali snimiti i u studiju.

Prvi koncerti održani su u jučer i danas u Velenju i Krškom, a sutra na večer na programu je koncert u Umagu u Pučkom otvorenom Učilištu. U talijanskom Circolu u Kopru svirat će u ponedjeljak, a u klubu Slamič u Ljubljani u srijedu.

Koncertnu seriju zaokružit će tradicionalnim koncertom za Valentinovo, 14. veljače u Puli. Svi koncerti počinju u 20 sati.

Uskoro izlazi i singl istoimene naslovne pjesme Canto amoroso koju Tamara pjeva na istrovenetskom dijalektu, a novi glazbeni materijal donosi i novu glazbenu priču, još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom.

Uz zvuke zanimljivih istarskih dijalekata; osim na svojoj domaćoj besidi, na albumu Tamara pjeva i na istroromanskom, istrorumunjskom, istrovenetu...

Nakon iznimno uspješnog albuma i hita Transhistria ensemblea Daleko je... iz 2006. godine, uslijedili su električni Neću više jazz kantati (2009.) te klasikom obojeni album Madirosa (2011.), u kojima je Transhistria ensemble nastupio u proširenom sastavu, obogaćen puhačkom, odnosno gudačkom sekcijom.

Albumom Canto amoroso vraćaju se originalnom zvuku i glazbenom izričaju Transhistria ensamblea, koji čine: Tamara Obrovac (glas, skladbe), Uroš Rakovec (gitara, mandola), Fausto Beccalossi (harmonika), Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi).

Na novom CD-u naći će se i skladba Se me ra morta privari,  (Ako me smrt prevari), snimljena u sklopu projekta Panphonia Istriana vol. 2, na žejanskom dijalektu. Autorica glazbe za spomenutu pjesmu je Tamara, a teksta pjesnikinja Silvana Brkarić Krculić. Može se poslušati i pogledati na: http://www.tamaraobrovac.com/hr/panphonia. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter