Cantate Croatia: Zborovi zapjevali u Puli

Zbor Kirchenchor Tarrenz iz Tirola (M. RADIĆ)
Zbor Kirchenchor Tarrenz iz Tirola (M. RADIĆ)

Peti Međunarodni zborski festival Cantate Croatia održan je ovog vikenda u Puli. Sinoć su u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupili: ženski zbor župe Gospe od Mora iz Pule, KD Pivka Moški pevski zbor, Kirchenchor Tarrenz iz Tirola te Akademski zbor "Vladimir Prelog" iz Zagreba. Riječ je o zborovima koji imaju tradiciju, pa tako je zbor pulske Gospe od Mora osnovan još 1965., a u današnjem sastavu djeluje od 1991. i njime dirigira Danica Benčić. Te je godine pak osnovan Akademski zbor "Vladimir Prelog" i to na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, no ovaj mješoviti zbor ne okuplja samo članove ovog fakulteta, a njime dirigira Iva Juras. Ova dva zbora povezuje i to što su izvodili duhovne i sakralne skladbe.

Pjevači iz slovenske Pivke, pod ravnanjem Marcela Štefančiča, predstavili su nekoliko pjesama slovenskih autora, ali izveli i jednu dalmatinsku tradicijsku - "Tiha noć". Najveseliji i najživopisniji što se tiče glazbe i nastupa bili su Tirolci. Članovi i članice tirolskog zbora, kojim je dirigirala Andrea Schiechtl, nastupili su u majicama u četiri boje pa je dio bio odjeven u svijetlozelene, drugi u zelene, dio u žute, a preostali u narančaste majice. Iako je i u njihovom repertoaru bilo melankoličnih tonova, atmosferu su podigli pjesmama kao što je "Schuld nar nur der Bossa nova" ili završnom "Männer mag man eben".

Festival je nastavljen danas u Domu hrvatskih branitelja koncertom na kojem su, uz četiri prije spomenuta, nastupili i muški i mješoviti zbor KUD-a "Lino Mariani" iz Pule te Mješoviti zbor crkve sv. Kuzme i Damjana iz Fažane. Gosti večeri bili su bariton Ronald Braus, gitaristi Carla Božac i Nino Atanasković te Emili i Daniel Radolović. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter