Canon 5DS, Twiter Periscope i Popcorn Time


U svijetu digitalne fotografije probijena još jedna "granica snova". Pojavom DSLR-a Canon 5DS (i njegove inačice Canon 5DS R) na tržište su stigli prvi "maloformatni" aparati s rezolucijom senzora većom od 50 megapiksela, koja je do sada bila rezervirana samo za "srednjeformatne", ultraskupe digitalne aparate, nasljednike filmskih Hasselblada i Mamiya poznati po snimanju na roll film (ili format 120). U filmsko doba, Canon 5DS koristio bi uobičajeni 35 mm film, dok danas nudi senzor "pune veličine" tadašnjih negativa od 24x36 mm. Stručnjaci već upozoravaju kako su senzori od 50 MP (novi ih Canon ima 50,6) "neistraženo područje" za taj format, te da tek treba vidjeti u kojim će se područjima Canon 5DS pokazati najboljim.

Do sada su, u kategoriji foto aparata "punog senzora", lideri bili Nikon D800 i Nikon D800E s 36 MP, odnosno Sony A7 s 24 megapikselnim senzorom. Aparati manjeg, APS-C senzora, ne prelaze 24 MP, bez obzira nalaze li se u DSLR ili kompaktnoj kategoriji. Izuzetak su aparati Sigmine DP serije, koji koriste drukčije senzore, no oni su tržišna egzotika.

Canon 5DS po izgledu je jednak aktualnom prosumer modelu Canon 5D Mark III, koji je vrlo popularan i za video snimanja. Glavna je razlika u većoj rezoluciji senzora, te u novom low pass filteru. Svjetlosna osjetljivost ograničena je na skromnijih 6400 ISO (model Mark III ograničen je na 51.200 ISO), što je posljedica velike rezolucije senzora. Model 5DS R napravljen je bez low pass filtera, što omogućuje još oštrije snimke i iskorištava učinak velike senzorske rezolucije.

Kome su namijenjeni novi Canonovi aparati? Zbog rezolucije, prije svega fotografima prirode i pejsažistima, koji su do sada za posao koristili srednjeformatne modele, te za studijske i reklamne fotografe. Modeli Canon 5DS i 5DS R mogu snimati video (1080 točaka, 30 okvirića u sekundi), što ih čini zanimljivim izborom za profesionalce. Cijena im je oko 3500 eura, što je daleko manje od srednjeformatne digitalije kojoj su postali konkurencija.

Internetski servis za razmjenu poruka, Twiter, dobio je revolucionarni dodatak koji njegovim korisnicima omogućuje razmjenu video streaminga, a ne samo tekstualnih poruka i fotografija. Instaliramo li na pametni telefon, tablet ili računalo aplikaciju Periscope, jednostavno ćemo svima koje to zanima uživo "prenositi" sve što se oko nas događa. Naravno, imamo li pristup dovoljno brzom internetu, što je sve manji problem i u gorskim predjelima. Twiter Periscope dodatni je (također besplatni) servis koji od svakog korisnika može napraviti video reportera, ali i voajera što krši privatnost drugih osoba.(D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 





Podijeli: Facebook Twiter