Campanož: Josipović na vježbi istarskih vatrogasaca


Sudar dva sportska zrakoplova i pad na zemlju. U jednom se potpuno ukliješten nalazi pilot koji nikako ne može napustiti zrakoplov. Zbog curenja goriva avion se zapalio i u pomoć se zovu vatrogasci, hitna pomoć i policija nakon čega je pilot hitno prebačen u bolnicu. Međutim, zbog jakog vjetra požar se širi i više ga ne mogu obuzdati vatrogasci Puljštine te se u pomoć zovu vatrogasci iz svih istarskih vatrogasnih postrojbi. No, ni oni ga sami ne mogu staviti pod nadzor te se naposljetku pomoć traži od svih vatrogasnih postrojbi s jadranske obale.

Tako je otprilike izgledala odlično organizirana pokazana javna vatrogasna vježba "Istra 2014"  koja je danas održana na sportskom aerodromu Campanož u Medulinu i na kojoj je sudjelovalo oko 140 vatrogasaca s područja čitave Istre, ali i šest ekipa vatrogasaca priobalnih županija.

Glavni cilj ove koordinirane akcije bio je pokazati koliko su vatrogasci spremni za gašenje požara i spašavanja ljudi i imovine, osobito u ljetnoj sezoni. Upravo je ta koordiniranost svih popratnih službi - od medicinske pomoći, policije, Civilne zaštite, Protupožarnih zračnih snaga RH i drugih - uz dobro odrađenu logistiku, presudna u svim vatrogasnim intervencijama.

Akcija je počela dolaskom predsjednika Republike Ive Josipovića koji je na Campanož sletio u vojnom helikopteru, a akciju spašavanja nastavio je gledati iz publike, gdje su mu se pridružili i ministar zdravlja Rajko Ostojić, zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik Općine Medulin Goran Buić.

Budući da je akcija spašavanja bila javna, došli su je pogledati i brojni građani koji su se posebno oduševili desantnom akcijom interventnih vatrogasaca koji su se iz helikoptera konopcem spuštali na opožareno područje.

Ipak vrhunac je bilo prelet takozvanog air tractora koji je u dva navrata vodenim mlazom gasio požar i tako izmamio aplauz publike. Sve je trajalo oko sat vremena, a samu akciju na kraju je prokomentirao je i predsjednik Josipović.

- Zadovoljan sam viđenim i ovime su vatrogasci pokazali da su uigrani te da su svladali sve one potrebne vještine za gašenje požara. Mislim da je važno da se pripremao za one teške trenutke koji mogu doći jer i na primjeru Slavonije se pokazalo koliko je bitno biti spreman, opremljen i uvježban za reagiranje u kriznim situacijama. Ovdje smo imali priliku vidjeti kako se reagira na požare, no nadamo se da će nam te vještine što manje trebati. Ipak   moramo biti vrhunski pripremljeni, a i ova je vježba pokazala da to naši vatrogasci jesu, kazao je Josipović.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter