Cameronovo posljednje obraćanje parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer David Cameron, koji podnosi ostavku u srijedu, u posljednjem je obraćanju parlamentu pozvao svoju nasljednicu na dužnosti Theresu May da zadrži Veliku Britaniju što je više moguće uz Europsku uniju.

"Moj savjet nasljednici, koja je sjajan pregovarač, je da bismo se trebali truditi ostati što je moguće bliže Europskoj uniji jer možemo imati povlastice iz trgovine, suradnje i sigurnosti", rekao je dosadašnji premijer, javlja agencija Reuters.

To je kazao u odgovoru na pitanje o Škotskoj, koja je na referendumu glasala za ostanak u EU i ocijenio da bi to bilo dobro i za Ujedinjenu Kraljevinu i za Škotsku.

Na 182. aktualnom satu na kojem je odgovarao na zastupnička pitanja kao premijer, Cameron je rekao da je odgovorio na 5500 primljenih pitanja, piše BBC.

Braneći svoj rad u gospodarskoj, socijalnoj i vanjskoj politici Cameron je rekao da je bilo mnogo "divnih trenutaka" u šest godina na dužnosti u javnoj službi u nacionalnom interesu i "toplo je čestitao" May koja je sjedila uz njega na sjednici.

Premijer, koji će nešto kasnije otići u Buckinghamsku palaču kako bi kraljici Elizabeti podnio ostavku na dužnost, kazao je zastupnicima kako će mu nedostajati "žamor gomile". Kazao je, međutim, kako ima namjeru ostati u javnom životu.

Cameron je nakon svom posljednjeg obraćanja u parlamentu u svojstvu premijera ispraćen ovacijama zastupnika Konzervativne stranke.

Cameronu je zahvalio i vođa laburista Jeremy Corbyn rekavši da se u mnogome razilazio s premijerom, ali pohvalio je njegov rad u šest godina kao i potporu istospolnom braku.

Nakon što napusti ured u Downing Streetu Cameron ostavku predaje  kraljici Elizabeti na ceremoniji koja treba potrajati 20 minuta.

Dosadašnja ministrica unutarnjih poslova Theresa May sprema se naslijediti Camerona na dužnosti, nakon što i sama nešto kasnije ode u audijenciju kod kraljice.

Nakon preuzimanja dužnosti May će predstaviti svoj kabinet.

Cameron je ostavku najavio nakon referenduma 23. lipnja kojim su se Britanci izjasnili za izlazak zemlje iz Europske unije (Brexit).

Dosadašnji premijer će nešto kasnije u srijedu napustiti sjedište vlade u ulici Downing Street 10, gdje će ga zamijeniti 59-godišnja May i postati druga žena na dužnosti premijera u povijesti Velike Britanije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter