Cameron želi trgovinski sporazum EU-Kina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski premijer David Cameron otputovao je u Kinu gdje želi postaviti temelje za sporazum o slobodnoj trgovini između Pekinga i Europske unije, unatoč činjenici da se u njegovoj zemlji sve više govori o mogućnosti izlaska iz EU-a.

Cameron će boraviti u trodnevnom posjetu Kini, praćen izaslanstvom od stotinjak poslovnih ljudi, što je, kako ocjenjuje Reuters, najveća britanska "misija" tog tipa ikad poduzeta u Kini. On kaže da želi da njegova zemlja odigra važnu ulogu u kineskoj ekspanziji.

"Želio bih postaviti novi dugoročni cilj a to je ambiciozni i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kine", napisao je Cameron pred posjet za kineski tjednik Caixin. "Kineska transformacija jedna je od činjenica koje najviše definiraju naše vrijeme", piše on.

"Svaka zemlja ima mogućnost odlučiti kako će na to odgovoriti. Može izabrati gledati na kineski razvoj kao na prijetnju ili na mogućnost. Britanski odgovor je jasan. Mi želimo vidjeti kineski uspjeh".

Međutim, na Cameronovu želju za trgovinskim sporazumu između EU-a i Kine Europska komisija neće gledati s odobravanjem jer se ona snažno odupire takvom potezu i svoje stajalište objašnjava rizikom da će blok biti preplavljen jeftinim kineskim uvozom.

O njegovoj inicijativi mogli bi se upitati i njegovi politički protivnici u zemlji budući da je obećao referendum o ostanku ili izlasku iz EU ako bude ponovno izabran 2015. Analiza britanske vlade međutim pokazala je da bi eliminacija tarifa između Kine i EU-a u 20 sektora u kojima su one najviše uštedila britanskim izvoznicima oko milijardu funti godišnje, kazali su dužnosnici.

Očekuje se da bi o sporazumu Cameron mogao razgovarati na sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom u ponedjeljak. Cameron je već o toj ideji razgovarao s nekim drugim državama članicama EU-a, kaže njegov ured.

Takav bi sporazum obuhvatio liberalizaciju usluga i bolju zaštitu intelektualnog vlasništva. Aktivisti za ljudska prava kažu da Cameron stavlja trgovinu ispred ljudskih prava, te traže od njega da na ovom putovanju potakne pitanje kršenja tih prava u Tibetu. Međutim, visoki izvor u njegovu uredu rekao je pred put da je Britanija okrenula stranicu kad se radi o Tibetu, nakon što je Cameronov prošlogodišnji susret s tibetanskih duhovnim liderom Dalaj-lamom izazvao oštre reakcije Pekinga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter