Cameron: Vodit ću bitku za Britaniju

David Cameron (AFP)
David Cameron (AFP)

Britanski premijer David Cameron u četvrtak je, po dolasku na summit u Bruxelles, kazao kako očekuje da neće biti lako postići dogovor o britanskim uvjetima za ostanak u EU poručivši da će voditi "bitku za Britaniju".

"Pred nama je danas i sutra važan posao i bit će teško. Vodit ću bitku za Britaniju. Ukoliko možemo postići dobar dogovor prihvatit ću ga ali neću prihvatiti dogovor koji ne zadovoljava naše potrebe", kazao je Cameron po dolasku na summit.

"Mislim da je puno važnije da se sve dobro učini nego da se u brzini dogovori bilo šta. S dobrom voljom, s napornim radom možemo postići bolji dogovor za Britaniju", dodao je.

Prije Cameronova dolaska u Bruxelles predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na konferenciji za novinare kazao je kako je "prilično siguran" da će se na summitu EU-a u četvrtak i petak postići dogovor koji će omogućiti ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Dodao je da je preostalo riješiti još neka pitanja, među njima i pitanje ograničavanja socijalnih prava za radnike iz drugih zemalja članica koji rade u Velikoj Britaniji.

Britansko pitanje glavna je tema summmita EU-a koji počinje u četvrtak popodne.

Britanski konzervativni premijer Cameron obećao je početkom 2013. svojim građanima da će, ako pobijedi na parlamentarnim izborima 2015., organizirati referendum do kraja 2017. o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Prije toga, rekao je da će pokušati postići dogovor o reformama koje bi zadovoljile britanske zahtjeve i koje bi omogućile njezin ostanak u Uniji. Postigne li zadovoljavajuć dogovor, referendum bi se mogao održati već u lipnju ove godine.

Temelj za raspravu o britanskom pitanju bit će prijedlog dogovora što ga je početkom ovoga mjeseca objavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Prema prijedlozima na kojima se radilo mjesecima, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenta, njih 16 može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.

Prijedlog uključuje i odredbe za ograničenje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice, što je jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, koje prema Tusku, ovim prijedlogom nije prekršeno.

Jedna od najspornijih točaka je pitanje doplataka za djecu radnika iz drugih država članica, koji ne žive s roditeljima u Britaniji, za koje se predlaže da se naknade za njih indeksiraju prema socijalnim pravima u njihovoj zemlji. To znači da, primjerice poljski radnik čija su djeca s njim u Britaniji dobiva više od svog kolege na istom radnom i istim brojem djece, ali koja žive u Poljskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter