Cameron umanjio izglede za referendum o EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski premijer David Cameron u ponedjeljak je umanjio izglede za održavanje referenduma o britanskom članstvu u Europskoj uniji, uoči svog dugo očekivanog govora o britanskim odnosima s Unijom koji se očekuje sljedeći tjedan.

Cameron kaže da želi da Britanija ostane u EU-u - koji je njezin glavni trgovinski partner - ali se nalazi pod intenzivnim pritiskom svoje vlastite stranke i sve euroskeptičnije javnosti da ili vrati ovlasti s Bruxellesa na London ili napusti u potpunosti blok 27-orice.

- Kada bismo sutra održali referendum (o ostanku ili izlasku iz EU-a), ili ga održali u vrlo bliskoj budućnosti, ne mislim da bi to bio pravi odgovor iz jednostavnog razloga što bismo dali ljudima krivi izbor, rekao je za radio BBC.

- Trenutno mislim da ima puno ljudi koji kažu: "Želio bih ostati u Europi, ali nisam sretan sa svakim aspektom članstva, pa bih volio da se to promijeni". To je i moje stajalište, dodao je.

Cameron kaže da ima u planu ponovno pregovarati o britanskim vezama s EU-om i traži potporu javnosti za novi dogovor te kaže da vjeruje da ima saveznike u svojim naporima da vrati ovlasti od Bruxellesa.

Iako je kazao da ne smatra da bi Britanija propala kad bi napustila EU, naglasio je da je u britanskom interesu da ostane u bloku.

Cameron bi govor o odnosima s Europskom unijom trebao održati najvjerojatnije 23. siječnja, dan kasnije nego što se ranije predviđalo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter