Cameron: Smanjenjem poreza smiriti raskol oko EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski premijer David Cameron obećao je u srijedu da će u slučaju pobjede na izborima iduće godine smanjiti porez na dohodak, nadajući se da će time privuči milijuna birača i skrenuti pozornost s raskola oko Europe unutar njegove Konzervativne stranke.

Govoreći na konferenciji konzervativaca u Birminghamu, posljednjoj prije parlamentarnih izbora u svibnju iduće godine, Cameron je rekao da stranci želi osigurati većinu kako bi mogla sama upravljati zemljom, a ne u koaliciji kao sada. Obećao je da će u slučaju ponovnog izbora milijunu radnika smanjiti poreze što će im omogućiti veće zarade prije nego što plate porez na dohodak. Također je najavio da će poboljšati standard srednje klase tako što će povećati cenzus za poreznu stopu od 40 posto na dohodak.

"Želim poduzeti mjere koje je trebalo poduzeti puno prije i porezni sustav učiniti pravednijim", rekao je Cameron. "Ako naporno radite, s konzervativcima će vam ostati više novca koji možete potrošiti kako želite", istaknuo je britanski premijer. Obećanje o smanjenju poreza promišljen je potez kojim Cameron želi privući birače i skrenuti raspravu sa štete koju euroskeptična Stranka neovisnosti (UKIP) nanosi njegovim izbornim šansama oduzimanjem birača i prelascima parlamentarnih zastupnika.

Nekoliko sati prije Cameronova govora, poslovni čovjek Arron Banks koji je konzervativcima donirao desetke tisuća funti, rekao je da odsad podupire UKIP. Dva zastupnika Konzervativne stranke nedavno su prešla u tu stranku koja se zauzima za trenutni izlazak Velike Britanije iz EU-a i stroža pravila useljavanja u zemlju. Njihov i Banksov potez dodatno su zabrinuli Cameronovu stranku da će UKIP podijeliti birače desnog centra i tako omogućiti pobjedu oporbenih laburista. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter