Cameron: Do kraja 2017. referendum o EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski premijer David Cameron je u srijedu ujutro u Londonu održao dugoočekivani govor o odnosima Britanije i Europske unije, u kojem je obećao da će, bude li ponovno izabran, organizirati do kraja 2017. referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije, te pozvao na redefiniranje odnosa njegove zemlje s EU-om.

Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018., te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu.

"Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe", rekao je. Njegova konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u.

Cameron je rekao da bi želio da Britanija ostane u bloku 27-orice, ali je jasno rekao da smatra kako se EU mora radikalno reformirati.

Nova Unija mora biti izgrađena na pet principa: konkurentnosti, fleksibilnosti, ovlastima koje će se vratiti zemljama članicama, demokratskoj odgovornosti i poštenju.

Britanski europski partneri uglavnom su u srijedu pozdravili dio iz govora Davida Camerona u kojem on izražava želju za ostankom u Europskoj uniji, ali dio njih kaže da Europska unija nije "a la carte" gdje bi Britanija bila slobodna birati samo ono što joj se sviđa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da želi da "Britanija bude važan dio i aktivni član Europske unije". "Pripremljeni smo razgovarati o britanskim željama i moramo naći pošteni kompromis. Intenzivno ćemo razgovarati s Britanijom o njezinim individualnim idejama", kazala je. 

Francuski šef države Francois Hollande na sastanku vlade jasno je "pokazao želju da Velika Britanija ostane u EU", rekla je glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem. Ona je naglasila da "biti član EU-a predstavlja obveze" među kojima je i solidarnost. "Europa u koju vjerujemo je pakt solidarnosti a solidarnost vrijedi za sve članice", dodala je.

Finski ministar za Europu Alex Stubb kazao je da ne misli da Cameron želi napustiti EU. "On želi da se završi ova rasprava i da se razjasni britansko stajalište u EU jednom zauvijek. U tom smislu ja poštujem njegovo stajalište", rekao je.

Češki premijer Petr Nečas, čija vlada jedina osim britanske nije potpisala europski fiskalni pakt, kazao je na novinskoj konferenciji da Češka "dijeli stajalište Ujedinjenog Kraljevstva da bi Europa morala biti fleksibilnija, otvorenija, trebala se više truditi zadobiti povjerenje svojih građana".

Neki su političari međutim izrazili veliko nezadovoljstvo izjavama Davida Camerona. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kazao je da je Britanija slobodna otići. "Ako Britanija želi napustiti Europu  prostrt ćemo joj crveni tepih", rekao je, referirajući se na istu rečenicu koju je Cameron nedavno uputio bogatim Francuzima koji su željeli izbjeći Hollandov porez i izrazili namjeru da dođu u Britaniju.

"Biranje po narudžbi nije opcija", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. Dvojica francuskih ministara optužili su Camerona da tretira Europu "a la carte" te misli da može birati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter