Cameron će tražiti glasanje EV-a o Junckeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski premijer David Cameron spreman je primorati svoje kolege iz EU-a da se glasanjem izjasne o imenu budućeg predsjednika Europske komisije ako ustraju u nametanju Jean-Claudea Junckera, rekli su u nedjelju  Cameronu bliski izvori.

Kandidaturu Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera (desnica) podržava devet socijaldemokratskih čelnika zemalja EU-a, izjavio je u subotu francuski predsjednik Francois Hollande po završetku susreta koji ih je okupio u Parizu. 

Juncker ima podršku i mnogih zemalja u kojima su na vlasti konzervativci, počevši od Njemačke. 

Britanski premijer, koji bivšeg luksemburškog premijera smatra federalistom i čovjekom iz prošlosti nesklonom provođenju reformi potrebnih u Europi, obećao je da će se boriti do kraja kako bi mu zapriječio put. Cameron želi odgoditi odluku dok ne pronađe kandidata oko kojeg bi bilo više suglasja. 

No, ako njegovi europski kolege odbiju razmotriti nekog drugog kandidata, britanski premijer će zahtijevati glasanje kolega u Europskom vijeću. 

"Britanski dužnosnici bili su jasni. Ako postoji politička spremnost da se dođe do konsenzusa, odluka o predsjedniku Europske komisije mogla bi i trebala biti odgođena, ali ako čelnici ne žele čak ni razmotriti druge kandidature, usprkos brojnim rezervama koje su izrazili britanski dužnosnici, bit će potrebno glasanje", rekao je izvor blizak britanskom premijeru. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter