Camerata Austriaca i večer čarobnih nota


Koncert za pamćenje priredio je u četvrtak navečer u Domu hrvatskih branitelja orkestar Camerata Austriaca iz Linza koji je nastupio na završnom od tri koncerta obilježavanja dva desetljeća Studija klasične harmonike u Hrvatskoj.

Ovaj je mješoviti orkestar pružio publici nezaboravan glazbeni užitak uz izvrstan tehnički nastup, usklađenost te izraženi afinitet za obilježja svake pojedine skladbe. Pod dirigentskom palicom Zvonimira Hačka (SAD), predstavili su klasične autore, kao i one suvremene, uspješno balansirajući između različitih glazbenih stilova.

Pulska je publika u četvrtak mogla čuti brojne instrumente u kombinaciji s harmonikom, koja je, zahvaljujući izvanrednim sviračima, ponovno pokazala svu svoju čaroliju.

Koncert je započeo skladbom Davora Bobića "Eshaton – koncert za harmoniku i gudače s trubljem, flautom, klavirom i udaraljkama". Kao solist nastupio je harmonikaš Borut Zagoranski, koji predaje ovaj instrument u Puli i u Ljubljani.        Uslijedila je energična i sugestivna "Nevera" Đeni Dekleva Radaković, djelo za harmoniku i gudače s klavirom i udaraljkama, a solist je bio harmonikaš Dražen Košmerl, koji također predaje na pulskom Odjelu za glazbu. Moćno, a istovremeno lirski zvučao je Mozartov "Violinski koncert br. 4 u D-duru", gdje je solistica bila iznimno talentirana japanska violinistica Ryu Mitsuhashi.

Potom je Camerata Austriaca odsvirala Haydenovu "Simfoniju br. 48 u C-duru Maria Theresia". I za kraj je na repertoaru bilo djelo Bashkima A. Shehua, pročelnika Odjela za glazbu, naslovljen "Allegro Barbaro", gdje su se, osim Camerate Austriace, predstavili i poznati pulski harmonikaš te glazbeni pedagog, vrstan docent na Odjelu za klasičnu harmoniku Franko Božac i jedna od najboljih malteških glazbenika nove generacije, pijanistica Charlene Farrugia, priredivši još jedan izniman doživljaj.

Prije samog početka koncerta, dodijeljena su priznanja svima onima koji su omogućili da se prije dva desetljeća otvori Studij klasične harmonike – jedini u Hrvatskoj. Počasna medalja posthumno dodijeljena je Stanku Mihoviliću (preuzela ju je njegova kćerka Ljiljana Šverko) te zatim Friedrichu Lipsu i Elisabeth Moser koji nisu mogli nazočiti. Medalju je dobio Odjel za glazbu, a povelje Nikola Debelić, Massimo Brajković, Nevio Prenc, Vitalij Muntjan, Giulia Tesser, Bashkim Shehu, Slavko Magdić, Denis Modrušan i Đeni Dekleva Radaković. Zahvalnice su primili Borut Zagoranski, Franko Božac, Dražen Košmerl, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, OKUD Istra i Sandra Rađenović. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter