Camaro Z/28 - povratak kultnog "muscle cara"

Pri dizajniranju se posebno pazilo na aerodinamiku - camaro Z/28
Pri dizajniranju se posebno pazilo na aerodinamiku - camaro Z/28

Chevrolet je na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku predstavio redizajniranu liniju modela camaro za 2014. godinu, koja uključuje povratak kultnog modela Z/28.

Modeli camara za 2014. godinu uključuju dorađeni dizajn karoserije, na kojoj prednjače izuzetna aerodinamička rješenja za učinkovitije hlađenje i stabilnost pri velikim brzinama. Novi camaro Z/28 ističe se i paketom aerodinamičkih osobina koje stvaraju veći potisak pri velikim brzinama, čime nudi najbolje sportske sposobnosti ponašanja na stazi u povijesti ovog modela.

- Ovaj automobil nastavlja misiju izvornog camara Z/28 te potvrđuje stručnost Chevroleta kao najprodavanijeg brenda sportskih automobila, rekao je Mark Reus, predsjednik kompanije GM North America.

Usprkos tome što novi camaro Z/28 nije namijenjen natjecanju ni u jednoj konkretnoj seriji utrka, njegove su performanse isključivo usredotočene na ponašanje na stazi. U početnim testiranjima camaro Z/28 bio je tri sekunde brži u svakom krugu od camara ZL1.

Ta dodatna brzina proizlazi iz tri osobine. Prva je bolje držanje na cesti: zahvaljujući složenim izmjenama podvozja, Z/28 može razviti 1,05 g kod ubrzavanja u zavoju. Slijedi veća snaga kočenja: Z/28 koristi Brembo kočnice koje mogu razviti silu od 1,5 g pri smanjenju brzine te, krug za krugom, zadržavati postojanu osjetljivost kočenja. Treća je osobina manja ukupna težina: Z/28 s atmosferskim motorom teži 140 kilograma manje od kompresorskog camara ZL1, što je rezultat niza izmjena, od lakših kotača pa sve do tanjeg stražnjeg stakla.

Baš kao i izvorni camaro, i model Z/28 za 2014. godinu u ponudi je isključivo s ručnim prijenosom. Kao ustupak udobnosti modernog vremena, klima-uređaj je dostupan, ali samo kao opcija. Novi camaro u autosalone stiže krajem 2013. godine. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter