Čaliću srebro, Vrgoču bronca

OSTAO NA PET NASLOVA PRVAKA HRVATSKE - Marko Čalić (M. ANGELINI)
OSTAO NA PET NASLOVA PRVAKA HRVATSKE - Marko Čalić (M. ANGELINI)

Marko Čalić srebrni, a Sanjin Pol Vrgoč brončani, epilog je to seniorskog prvenstva Hrvatske u boksu koje je u nedjelju završeno u Sportskom centru Lučko i na kojem se Pula, nakon dosta godina, ne može pohvaliti boksačem koji se popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Premda su u Zagreb krenuli samo s dvojicom predstavnika, znali su u pulskim redovima da obojica mogu otići do kraja, a to je i najavio trener Dorijan Čalić, da idu po dva zlata. Na njihovu žalost, osvojene medalje imale su neki drugi sjaj, ali nakon što se spustio zastor na 26. državnu smotru, nezadovoljstvo sudačkom odlukom u finalu nije se mogla potisnuti.

- Bila je to čista krađa - nije previše okolišao Dorijan Čalić nakon što su u finalu teške kategorije suci preglasavanjem odlučili da je Alen Babić bio uspješniji od Marka Čalića. - Marko je bio bolji sve tri runde i trebala je to biti njegova jednoglasna pobjeda. Svi njegovi udarci bili su čisti i završavali su na protivnikovoj glavi, dok je Babić samo mlatarao okolo i udarao po rukavicama. Prije proglašenja pobjednika uopće se nismo uzbuđivali jer smo bili uvjereni u pobjedu, a onda smo ostali potpuno šokirani. Stvarno nismo mogli vjerovati, a i svi ostali poznavatelji boksa bili su začuđeni. Čak je i Željko Mavrović, koji je bio stručni komentator na televiziji, u direktnom programu rekao kako je takva sudačka odluka sramota za boks.

Sramota ili ne, Čalić se nakon pet naslova prvaka Hrvatske, od čega su četiri osvojena na četiri posljednja prvenstva, jučer morao zadovoljiti drugim mjestom. S druge strane, za Babića je treća bila sreća jer nakon što je posljednje dvije godine morao priznati Čaliću primat u finalu, sada je stigao do svog prvog zlata. Da li je tome presudila činjenica da je dres Sesveta zamijenio onim Leonarda dalo bi se nagađati, ali bilo kako bilo, zagrebački je klub dominirao ovim prvenstvom i od osam naslova prvaka prisvojio četiri. Na žalost pulskih ljubitelja boksa, do jednog su stigli preko njihovih leđa, usprkos činjenici da su suci dvojbenu odluku odlučili "zakamuflirati" na način da su Babića proglasili najbolji boksačem prvenstva.

Što se tiče Vrgoča, njega je u subotnjem polufinalu velter kategorije jednoglasnom odlukom sudaca svladao Boris Katalinić, kojeg je potom u finalu nadjačao Marko Zeljko, potom proglašen najboljim tehničarem prvenstva.

- Bila je to izjednačena borba u kojoj je Sanjin možda bio i za nijansu bolji boksač, ali presudila je javna opomena koju je dobio zbog učestalog nepropisnog saginjanja i to je na kraju presudilo u korist Katalinića - analizirao je polufinalnu Vrgočevu borbu Dorijan Čalić.

Rezultati finala, do 56 kg: Poturović (Borovo) - Kovačević (Velika Gorica) 3:0, do 60 kg: Prtenjača (Sesvete) - Jozipović (Kralj Tomislav) 3:0 (tko, 2. runda), do 64 kg: Pjetraj (Leonardo) - Šimec (Metalac) 3:0, do 69 kg: Zeljko (Gladijator) - Katalinić (Lokomotiva) 3:0, Plantić (Sesvete) - Vuksan (Diabolik) 3:0 (tko, 1. runda), do 81 kg: Sep (Leonardo) - Jandrek (Grom) 3:0 (tko, 1. runda), do 91 kg: Babić (Leonardo) - Čalić (Pula) 2:1, +91 kg: Hrgović (Leonardo) - Andrašić (Borovo) 3:0 (b.b.). (I. CEROVAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter