"Cakavski versi" Daniela Nacinovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon knjige bajki nedavno je pulsko-labinski književnik, novinar i prevoditelj Daniel Nacinovic objavio i svoje sabrane cakavske pjesme u knjizi naslovljenoj "Cakavski versi". Tvrdo ukoriceno izdanje na preko pet stotina stranica djelo je nakladnika Histria Croatica C.A.S.H.

Pjesme su u ovom zbiru složene redoslijedom objavljivanja pojedinih cakavskih knjiga, uz dodatak poeme "Križ na groti" i manjeg broja pjesama izvan ukoricenih izdanja. Glavnina Nacinovicevog dijalektalnog izricaja zasniva se na govorima s desne obale Raše s bazicnim osnovama u govoru Sutivanca, a kako je receno i u predgovoru, zasebni je kolorit primijenjen u ciklusima i zbirkama cakavice "Rhapsody in Ca" i "Manutekstura" cije su središte Labin i Labinština. Prisutni su i stihovi iz njegovih knjiga "Libar od vrimena", "Covik na tin svitu", "Burrra", "Rhapsody in ca", "Jingle Joyce" i "Manutekstura".

Nacinovicev jezik i stil zaslužuju posebnu pažnju. On je klasicno školovan i obrazovan intelektualac, pjesnik prepoznatljivoga šarma - istovremeno ludist i trubadur. Autor je širokoga tematskoga registra; kao da nema teme koju nije u stanju umjetnicki obraditi i prikazati, a usto sve u njegovome književnom stvaralaštvu ima svoj "razlog" - ništa tu nije banalno ili nepromišljeno.

Pjesnik se koristi i svojevrsnim patchworkom, a citatelji ce citav niz konotacija i aluzija koje su prisutne u njegovim stihovima dešifrirati kroz humoristicnu verziju/interpretaciju. No, to nije samo pjesnicka igra – to je njegov prepoznatljivi stil i stvaralacki rukopis.

Knjigu prati i bogata autorova bio-bibliografija, urednik je Elmo Cvek, a recenzent akademik Josip Bratulic. Za graficku opremu i oblikovanje zaslužan je Rajko Ban.


Podijeli: Facebook Twiter