Čakavski sabor: Nedostatak financija koči izdavaštvo

Josip Šiklić i Galiano Labinjan ponovno izabrani za predsjednike izvršnog odbora i skupštine pazinske Katedre Čakavskog sabora
Josip Šiklić i Galiano Labinjan ponovno izabrani za predsjednike izvršnog odbora i skupštine pazinske Katedre Čakavskog sabora

Josip Šiklić ponovno je izabran za predsjednika izvršnog odbora, a Galiano Labinjan za predsjednika skupštine pazinske katedre Čakavskog sabora za povijest Istre.

Na skupštini ove udruge za Šiklićevu zamjenicu izabrana je Marija Ivetić, za Labinjanovog zamjenika Vinko Stihović, u izvršni odbor izabrani su još Anton Finderle kao tajnik, te kao članovi Elvis Orbanić i Emina Svilar, dok su u nadzorni odbor izabrani Mirna Milanović kao predsjednica, te kao članovi Ferdinand Tončinić i Boris Demark.

Podnoseći izvještaj o radu u protekle četiri godine, Šiklić je naglasio da je četrdeseta obljetnica Katedre 2010. godine bila obilježena izložbom i svečanom sjednicom skupštine, a tema znanstvenog skupa Pazinski memorijal te je godine bila Pazin i Pazinština šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća; naredne dvije godine obrađivane su teme o doprinosu Istre Domovinskom ratu, a 2012. godine pazinska je Katedra bila i suorganizator skupa o biskupu Jurju Dobrili.

U 2013. godini Katedra je u suradnji sa Savezom antifašista organizirala okrugli stol u povodu obljetnice Pazinskih odluka o pripojenju Istre matici zemlji, te redoviti memorijal s temom o istaknutim ličnostima iz života Istre u 20. stoljeću. Ta će se tema nastaviti obrađivati ove i sljedećih godina.

U sklopu svoje izdavačke djelatnosti, Katedra je u posljednje četiri godine objavila zbornik "Motovun - povijest i sadašnjost" (2010.) i knjigu Slavena Bertoše "Migracije prema Puli - primjer austrijske Istre u novom vijeku" (2012.), ali niti jedan zbornik "Pazinski memorijal" s radovima sa znanstvenih skupova, kojih se za objavljivanje nakupilo već podosta. Razlog zastoju u izdavaštvu zbornika je drastično smanjenje financija za rad udruge, pa je kvalitetnije financiranje jedan od važnijih zadataka za budućnost.

U programu rada Katedre središnje mjesto i dalje zauzima organiziranje skupa Pazinski memorijal, koji nastavljajući s temom o istaknutim ličnostima u nekoliko godina ima cilj prikupiti materijal za buduće izdavanje biografskog leksikona Pazina i Pazinštine.

Uz tiskanje zbornika Pazinski memorijal s radovima predstavljenim na istoimenim skupovima od 2006. do 2011. godine, u izdavačkom programu Katedre je i objavljivanje knjige Slavena Bertoše "Barban i mletački Loredani: život u pokretu, ljudi i događaji".

Kako je Katedra od gradske uprave dobila prostor za rad u ulici Franine i Jurine koji je međutim derutan i potrebit temeljite adaptacije, do kraja ove godine cilj je također pronaći za to novac i dovršiti njegovo uređenje. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter