Cakavica u 3D hologramskoj kazališnoj perli

Edi Martinčić, Elis Lovrić, Gordana Jeromela Kaić, Zdenka Višković Vukić i Bika Blasko (M. ANGELINI)
Edi Martinčić, Elis Lovrić, Gordana Jeromela Kaić, Zdenka Višković Vukić i Bika Blasko (M. ANGELINI)

Premijera glazbeno-scenske kolajne "Kolarići" u režiji Elis Lovrić inspirirane poezijom Zdenke Višković Vukić na programu je preksutra u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Taj projekt, koprodukcija INK-a i Akcent studija iz Rapca, koji će svoju reprizu doživjeti u subotu 24. svibnja, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare.

"Kolariće" je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić najavila kao potpuno novi kazališni doživljaj u kojem je došlo do sjedinjenja poezije i proze na labinskoj cakavici te spoja sa suvremenom tehnologijom zbog čega se ovaj projekt opisuje i kao 3D hologramska kazališna perla. Naime, prvi put na hrvatskim kazališnim daskama upotrijebit će se 3D hologramska projekcija za što je zadužen Marko Krajšek, a uz to će se prijenos premijere moći pratiti na internetu. Iako predstavu snima i na svojim stranicama prenosi MedVid produkcija, Jeromela Kaić ipak svima poručuje da je dođu pogledati uživo.

Zdenka Višković Vukić kazala je da je Elis Lovrić pokazala interes za ulogu koja nije zavidna jer je projekt vrlo zahtjevan pa se zahvalila svima koji su pomogli. Iskazala je zahvalnost i na savršenom trenutku u kojem se ovaj projekt događa, baš kada se ona vraća raditi s mladima i u kojem ponovo otkriva poeziju i prozu.

Elis Lovrić, inače rođena Rapčanka, koja osim režije potpisuje i glazbu te interpretira poeziju Zdenke Višković Vukić, istaknula je da se sa stihovima ove pjesnikinje upoznala prije desetak godina. Kako je raslo njihovo prijateljstvo tako su se rađale i druge pjesme, a glazba je dolazila sama. Tražila je rođendanski poklon pa joj je Edi Martinčić, oblikovatelj svjetla u projektu, dao ideju za 3D hologram. Martinčić je rekao da se emotivno uključio u cijeli projekt. "Nije bilo teško prodrijeti u Zdenkinu dušu i vidjeti sve te kaverne, sobe, što će se vidjeti i na premijeri", kaže on.

Mlada violončelistica Bika Blasko, koja sudjeluje u projektu, samo je kratko rekla da je poezija Zdenke Višković Vukić spojena s glazbom Elis Lovrić nešto predivno. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter