Čak tri tisuće sezonaca dolazi u Istru iz drugih župa

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Pulski područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ove je godine od većih turističkih tvrtki u Istri prikupio podatke o planiranim potrebama za sezonskim radnicima. Njihova procjena je da će im sveukupno trebati gotovo 6.200 sezonskih radnika, odnosno radnica. Tom broju možemo slobodno dodati, veli Tanja Lorencin Matić, predstojnica pulskog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje, još oko tisuću sezonskih radnika koje će tražiti manji obrti i tvrtke. Njihov udio je, pojašnjava, u nekim dijelovima Istre, a posebno na području porečke ispostave, vrlo značajan.

Najviše sezonaca u Poreč i Umag

U odnosu na lani, a temeljem do sada iskazanih potreba, procjena je da će se tražiti između deset i 15 posto sezonskih radnika više. Čak 60 posto svih potreba za sezoncima u Istri zaprima se, kako veli Lorencin Matić, u ispostavama Poreč i Umag, te dodaje da se od ukupno planiranih sezonskih radnika oko 40 posto odnosi na pomoćno osoblje, a 60-ak posto na stručnu i kvalificiranu radnu snagu.

- Moram naglasiti da su u ovom planiranom broju sezonskih radnika uključeni i već ugovorom osigurani "stalni sezonci" iz ranijih godina. Naime, nakon lanjske sezone gotovo 750 sezonskih radnika potpisalo je s tvrtkama u Istri ugovor o stalnim sezonskim poslovima. Dakle, za njih su se poslodavci ugovorom obvezali da će ih primiti i ove turističke sezone. Dio njih je već sada angažiran za predstojeće uskršnje blagdane. Svima njima je u razdoblju kada nisu radili plaćeno produženo mirovinsko osiguranje, dakle išao im je staž i primali su novčanu pomoć, pojasnila je Lorencin Matić ze dodala da je financijska sredstva za to osigurao Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kao i ranijih, i ove će godine veliki broj sezonaca u Istru doći raditi iz drugih županija, a prema nekim istraživanjima upravo je Istra jedna od najpoželjnijih primorskih regija za rad. Lani je u Istri radilo oko tri tisuće sezonskih radnika koji su došli iz drugih područnih ureda HZZ-a. Najviše je njih, doznajemo sa Zavoda, kod poslodavaca iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, potom u trgovini i drugim uslužnim djelatnostima. Čak 40 posto njih je radilo na području ispostave Poreč, a 20 posto na području ispostave Umag. Određeni broj radio je i na području ispostave Rovinj i Pula.

Interes najveći među Slavoncima

Slično se očekuje i ove godine, veli Lorencin Matić navodeći da su potrebe za sezonskim radnicima, na području ispostava Umag i Poreč, značajno veće od tamo raspoloživih nezaposlenih osoba.

- Zbog nesrazmjera u ponudi i potražnji i slabe prostorne pokretljivosti naših nezaposlenih osoba, poslodavci u tim područjima radnike osiguravaju u suradnji s drugim područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Najveći broj sezonskih radnika nam dolazi iz područnog ureda Osijek, potom iz područnih ureda Bjelovar i Slavonski Brod, zatim Sisak, Vinkovci, Vukovar, zaključuje predstojnica. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter