Čak sedam izložbi otvara Dane arhitekture u Istri


Tradicionalna manifestacija Društva arhitekata Istre, "Dani arhitekture u Istri 2016", s nikad bogatijim i duljim programom - s čak sedam izložbi, dvodnevnim strukovnim kongresom na pulskom Kaštelu, predavanjima, projekcijom filma i promocijom zbornika - otvara se večeras u 19 sati u pulskom MMC-u Luka.

Na istoj će se lokaciji, uz revijalnu godišnju izložbu članova i aktivnosti Društva arhitekata Istre te raritetnu izložbu suvremene arhitekture Čilea, izložbom ovogodišnjih nagrađenih radova predstaviti Salon arhitekture Novi Sad; izložbom "Soba DAŠ: Welcome to Šibenik" predstavit će se mlada šibenska sekcija arhitekata, a tu su još i izložbe Bojane Vuksanović " Dock Culture", izložba Marka Krojača i Milete Mijatovića "Zaludgraditelj" te izložba Luke Jurasa "3DD", kao i projekcija filma Saše Pančića "Dinamička ravan" o zatrpavanju arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici.

Istodobno će u MMC-u Luka promovirati i opsežni Zbornik godišnjih aktivnosti Društva arhitekata Istre, s radovima, akcijama, razgovorima, ali i teoretskim tekstovima, poput onih o problemu autohtonosti, transformaciji urbaniteta i domicilnog kulturnog identiteta za potrebe turizma u Istri i odnosu urbanog i ruralnog.

Po prvi put, ova će se manifestacija, osim u Puli, održati diljem Istre, pa će tako navedene izložbe gostovati u pazinskoj Galeriji LG i buffetu Bunker (otvorenje 1. prosinca), u labinskoj Gradskoj knjižnici (9. prosinca), te u porečkoj Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta (16. prosinca).

Ključni događaj ovogodišnjih "Dana arhitekture u Istri" je dvodnevna međunarodna konferencija koja će se sutra i preksutra održati u izložbenom prostoru 'Vodosprema' Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na pulskom Kaštelu. Kao i cijela manifestacija, i ova konferencija na Kaštelu posvećena je temi "Regionalni uvjeti", s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama, kao što je i istarska. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter