Čak pet čakavaca na Krapinskom festivalu

Za vikend je u Rovinju na snazi i privremena prometna signalizacija
Za vikend je u Rovinju na snazi i privremena prometna signalizacija

U 52 godine dugoj povijesti Festivala kajkavskih popevki u Krapini nije se dogodilo da sudjeluju čak pet pjevača čakavskih korijena, kao što se to dogodilo prošli vikend.

Regionalni festival koji njeguje kajkavštinu, kao što MIK skrbi o čakavštini, privlači pozornost publike, ponajprije imenima izvođača. Prva večer, zvana "Popevke za navek", retrospektivna je i u prošli petak je izvedeno tridesetak popevki iz festivalske prošlosti. Nastupilo je i troje Istrana koji su debitirali s kajkavskim notama. I svi troje bili su, za svoje izvedbe, nagrađeni dugim pljeskom zadovoljne publike. Ponajprije se to odnosi na opernog pjevača i krapinskog debitanta Zorana Tomaića iz Pule, koji je izveo popevku "Luč i steza“ . Za  Krapinski festival 1990. skladao  ju je pokojni Dalibor Paulik uglazbivši  stihove legendarnog pjesnika Drage Britvića. Te godine popevku je pjevao Vice Vukov.

Debitantica je bila i Alka Vuica, koja je svojom interpretacijom "Stare vure" podsjetila na Zvonka Špišića, glazbenika koji je svojim skladateljskim i pjevačkim sudjelovanjem trajno zadužio kajkavsku popevku. Naime, ovogodišnji je Krapinski festival odao poštovanje trojici zaslužnih sudionika, koji su nas napustili u razdoblju između dva festivala. Uz Špišića, to su bas Tomislav Borić i krapinska glazbena legenda Viktor Crnek. Alka je zbog treme, a u prvome je redu sjedio premijer Andrej Plenković, zaboravila nekoliko stihova. Simpatično je poručila s pozornice: "A trema i kajkavština!" i bila  nagrađena pljeskom.

Mladi izvođač Toni Šimonović iz Vižinade  hrabro je otpjevao "Lehku nojcu" Arsena Dedića, koju je Arsen pjevao 1973. godine. Toni je pozornost privukao interpretacijom te popevke na ovogodišnjem natjecanju "Prvi glas Zagorja" u Sv. Križu Začretju i tako dobio pozivnicu krapinskog organizatora.

U subotnjoj večeri novih popevki nastupila su dva čakavca, debitant i najmlađi sudionik Nikola Kolačević iz Rijeke i Ronald Braus iz Rovinja, koji je godinama stalni festivalski sudionik. Nikola je bio pozvan kao uspješan pjevač na festivalu "Grobnička skala" na Grobniku, s kojim Krapinski festival surađuje dvije godine. Uspješan student treće godine ekonomije u Rijeci ne samo što je bio debitant, nego i najmlađi sudionik kojemu je posebice pljeskala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ronaldu Brausu pripala je čast pjevački zatvoriti  festival popevkom "Sviraj mi Krapina moja" koju je skladao krapinski stomatolog dr. Nenad Kukovačec na stihove krapinskog stjuarda Croatia Airlinesa Miljenka Hršaka. Valja spomenuti još jednu vrijednost festivala- svi nastupaju u narodnim nošnjama! (Željko SLUNJSKI)


Podijeli: Facebook Twiter