Cak je i MMF protiv rasta socijalnih razlika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da covjek ne povjeruje. Medunarodni monetarni fond poceo je kampanju protiv rastucih socijalnih razlika. Tom pitanju nedavno je posvetio gotovo cijelu jednu publikaciju, u kojoj analiticari preporucuju vladama smanjivanje nejednakosti izmedu bogatih i siromašnih, jer bi one mogle uroditi nemirima.

Stvari su ocito prevršile svaku mjeru kad na to upozorava upravo institucija koja je u posljednja tri desetljeca globalizacije držala svijecu razmahalom liberalnom kapitalizmu, koji je, ohrabren raspadanjem komunizma, prouzrocio rastucu nejednakost i besperspektivnost mnoštva ljudi. To potvrduju ustanci u arapskim zemljama, nezadovoljstvo u Izraelu, nemiri mladih i nezaposlenih u Britaniji, prosvjedi protiv pohlepe Wall Streeta - a tu vjerojatno nije kraj.

Studije zaista pokazuju da su se socijalne nejednakosti u državama u posljednjih 30 godina drasticno produbile i gotovo vratile na dramaticnu razinu prije stotinjak godina. Samo u SAD-u jedan posto stanovništva drži cak petinu cijelog americkog dohotka, a 10 posto najbogatijih kontrolira cak 50 posto. To što tijekom 30 godina najbogatiji sebi uzimaju sve više, a narodu ostavljaju relativno sve manje, nije se primjecivalo dok je gospodarstvo raslo i dok su se dohoci povecavali svima, pa i siromašnijima - iako nejednakom brzinom.

Onda je banula kriza, ekonomija je zaglibila, a mnoštva su ostala bez posla i prihoda. Tek kad je u kolovozu izbila pobuna u desetak britanskih gradova, pocelo se uocavati da mladi prosvjednici nisu samo nezaposleni, nego nemaju izgleda da se ikad zaposle. Malo je tko medu odgovornim dužnosnicima u svijetu želio vidjeti tu drasticnu istinu.

Zanimljivo, medu prvima uocio ju je Dominique Strauss-Kahn, koji je još sredinom travnja - dok je bio izvršni direktor MMF-a - dao do znanja kako rastuce socijalne razlike i nezaposlenost prijete izbijanjem nemira. Vladama je preporucio "pravedniju raspodjelu bogatstva" te vece, progresivno oporezivanje najbogatijih.

Što bio rekao Papa?


To je ponajprije moralno pitanje, o kojem je prije 120 godina vrlo jasno progovorio papa Lav XIII., upozorivši da bi bijedan i nevoljan položaj radnika mogao izazvati dramaticne dogadaje. Izbile su komunisticke i fašisticke revolucije te dva svjetska rata. Buduci da Crkva danas ima važnijeg posla, dobro je što barem MMF uocava tu tempiranu moralnu bombu, iako Strass-Kahn o njoj govori ponajprije kao o pitanju koje potkopava ekonomski rast i stabilnost.

Na to se ovih dana nadovezao Nouriel Roubini, jedan od najtraženijih ekonomista u svijetu, napisavši da ce se svaki gospodarski model, koji na primjeren nacin ne riješi nejednakost - tako da osigura javna dobra i ekonomske mogucnosti svima - u konacnici suociti s krizom legitimnosti. I mnogi drugi svjetski komentatori sve više pušu u isti rog.

Pridružuju se kampanji kojom se odgovorne ljude, ponajprije politicare, želi osvijestiti da je najvažnija zadaca vlada da smanje nejednakosti i zaposle ljude. MMF-ove analize pokazuju da produbljivanje nejednakosti usporava gospodarski rast. Nestaje srednja klasa, smanjuje se kupovna moc najširih slojeva, a time i potražnja za proizvodima. Povecava se samo nestabilnost.

Nijemci su nešto naucili iz svoje povijesti i dobro znaju zašto tijekom ove krize gotovo nisu otpuštali radnike, vec su im privremeno smanjivali place. Njemacka je medu najbogatijim zemljama u svijetu, ali su socijalne razlike u njoj medu najmanjima. U usporedbi s ostalim kontinentima, socijalne razlike - iako rastu - nisu drasticne ni u drugim clanicama EU-a, pa ni u Hrvatskoj. No, naši novi vlasnici i politicari takoder imaju razloga da paze što rade. (Boris PAVELIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter