Čak i u Grčkoj se živi bolje nego u Hrvatskoj

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Hrvatska je po kupovnoj moći građana siromašnija od svih članica Europske unije osim Bugarske, Rumunjske i Latvije, pokazuju podaci Eurostata za 2011. godinu, javlja RTL.

Hrvati na hranu troše gotovo 32 posto kućnog budžeta, što je debelo iznad europskog prosjeka. Građani EU-a u prosjeku na hranu troše 12,9 posto. Istovremeno, Hrvati tek 2,4 posto budžeta troše na prehranu u restoranima, dok je europski prosjek 8,6 posto.

Hrvati više od prosječnih europskih obitelji troše više na komunikacije, kao i na odjeću i obuću. U Europskoj uniji su znatno veći tek izdaci za stanovanje i energente (23,6 posto naspram 15,7 posto u Hrvatskoj). Prosječni Europljani nešto više od Hrvata troše i na prijevoz (13,3 posto naspram 12,9 posto).

Što se tiče životnog standarda, Hrvatska je na samom europskom dnu. Paritet kupovine u Hrvatskoj iznosi 61 posto europskog prosjeka. Čak i u Grčkoj se, ako je vjerovati statistikama, živi bolje nego u Hrvatskoj.

"Mi imamo veliki potencijal, a takvi smo već 15 godina i nadam se da nećemo ostati zemlja vječitog potencijala", kaže ekonomski analitičar Ante Babić. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter