Čak 99 posto malih neplivača - propliva

 Posljednja ovogodišnja grupa u Dječjem ljetnom sportskom kampu na Fratarskom otoku (D. MEMEDOVIĆ)
Posljednja ovogodišnja grupa u Dječjem ljetnom sportskom kampu na Fratarskom otoku (D. MEMEDOVIĆ)

Danas završava drugi i posljednji ovogodišnji turnus Dječjeg ljetnog sportskog kampa na Fratarskom otoku, koji već cijelo desetljeće okuplja djecu od 5 do 12 godina, omogućujući im da se bave brojnim sportskim aktivnostima na otvorenom, druže i zabavljaju. Pod pokroviteljstvom Grada Pule, kamp organizira Sportska zajednica Grada Pule, a suorganizatori su Radničko sportsko društvo Uljanik i tvrtka Fratarski.
- Sve je, zapravo, krenulo prije više od 30 godina s kampom Mali morski vuk na Puntiželi. Roditelji naših polaznika, koji su tada bili djeca, poželjeli su i da njihovi mališani dožive nešto slično. Fratarski otok smo odabrali kao najpovoljniju lokaciju i od tada više nismo stali. Jedanturnus traje deset dana - od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati. U programskim sadržajima posebno je mjesto posvećeno školi plivanja u kojoj 99 posto malih neplivača propliva, a oni koji to već znaju usavršavaju sve tehnike plivanja, tehnike plovnosti, disanja i skokova u vodu. Među aktivnostima su i mini vaterpolo, kajak,
jedrenje, učenje tehnike zarona u apneji, korištenje disalice i ronilačkog autonomnog aparata za disanje pod vodom, orijentacija na moru i u prirodi. U planu nam je i postavljanje umjetne stijene za vježbanje slobodnog penjanja, kazao je voditelj kampa i tajnik Sportske zajednice Branko Uležić i napomenuo da se djeca ovdje imaju prigodu osamostaliti, ojačati i poboljšati motoričke sposobnosti, razvijati ljubav za sport i zdrav način života,
timski raditi i učiti o ekologiji.
U posljednjem ovogodišnjem turnusu 40-ak je polaznika od kojih se brojni vraćaju iz godine u godinu. O njima brine sedmero voditelja i instruktora, profesora kineziologije i učitelja razredne nastave, a osim Uležića to su Ljiljana Tončinić, Maja Leskovšek, Matija Červeni, Luka Blažević, Denis Bašić i Filip Uležić.
Cijena boravka za djecu čiji roditelji imaju prebivalište na području grada Pule iznosi tisuću kuna (po 200 kuna manje za svako slijedeće dijete iz iste obitelji), dok je za ostale 1.200 kuna. Uključene su po dvije majice za svakog mališana i topli ručak koji pripremaju u kuhinji talijanskog Dječjeg vrtića Rin Tin Tin. Između aktivnosti u moru na rasporedu su sportovi poput nogometa, badmintona i šaha te likovne i druge kreativne radionice. A za slučaj kiše spremna je odlična alternativa - posjet pulskom Aquariumu i jahanje na ranču Barba Tone u Manjadvorcima. Za ovu godinu kamp na Fratarskom otoku zatvara svoja vrata, ali pripreme za slijedeću već počinju. (K. FLEGAR)




 


Podijeli: Facebook Twiter