Čak 80 posto nesreća događa se u kućnom okruženju!

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iako se dom smatra najsigurnijim mjestom na svijetu, istina je sasvim drugačija. Čak 80 posto svih nezgoda i nesreća događa se upravo u domu i to najviše u prostoru dnevnog boravka. Najčešće nesreće koje se događaju u domaćinstvu su padovi, gušenja, udari struje, trovanja, utapanja, srčani udari, opekline, gubitak svijesti, a najugroženija su djeca i starija populacija. Upravo su na to danas ukazali članovi Gradskog društva Crvenog križa Pula koji su na pulskoj Portarati prigodnim programom obilježili Svjetski dan prve pomoći.

Aktivnosti koje su se pokazale mališanima, a koje su prezentirane od strane Crvenog križa Pula, su prije svega bile vezane uz temu Svjetskog dana Prve pomoći "Nesreće u domaćinstvu" pa su se dijelili letci o najčešćim nezgodama - od padova do opeklina, kako ih prevenirati te, ukoliko se već dogode, tretirati. Mališane iz šest vrtića i Osnovne škole "Centar" posebno su dojmile realne ozljede koje su pritom prikazane.

- Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći prilika je za podizanje svijesti javnosti o važnosti znanja, vještina i dostupnosti prve pomoći kako bi se spasilo što više života. Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći su nesreće u domaćinstvu koje se odnose na sve iznenadne i neočekivane događaje, a koji se mogu dogoditi kod kuće ili u neposrednoj okolici te uzrokovati ozljede ili čak smrt, kazala nam je Helena Vidović, voditeljica zdravstvenih programa GDCK-a te upozorila da se većina nesreća u domaćinstvu može izbjeći poduzimanjem osnovnih sigurnosnih mjera opreza, ali i poznavanjem postupaka prve pomoći. Upravo prva pomoć početni je korak u poduzimanju učinkovite i brze akcije koja pomaže smanjiti ozbiljne ozljede i poboljšati šanse za preživljavanje.

Inače, središnje događanje povodom Svjetskog dana prve pomoći održano je danas u Osijeku na Trgu Svetog Trojstva gdje je su za tu prigodu kreirane prostorije koje ima svaki dom te građanima prikazane potencijalne nesreće koje se događaju te postupak pružanja prve pomoći u takvim situacijama. (B. PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter