Čak 68 posto nezaposlenih osoba s fakultetom su žene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Sajma poslova održan je i okrugli stol na temu "Zapošljavanje žena i žene u poduzetništvu" na kojem su sudjelovale brojne uspješne žene poduzetnice iz Pule i Istre, a prisustvovala mu je i Gordana Deranja, direktorica tvrtke Tehnomont, koja je ujedno dopredsjednica KRUGA - Hrvatske udruge poslovnih žena i predsjednica KRUGA za Istarsku županiju, odnedavno i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Vlastiti posao

No, prave zvijezde okruglog stola na kojima se razgovaralo o problematici žena na tržištu rada, bile su dvije mlade poduzetnice koje su pomoću potpora za zapošljavanje uspjele izgraditi uspješan poslovni život. Prva je Nicoletta Balija, magistrica konferencijskog prevođenja, koja je studirala u Italiji, gdje je i radila. Kada se poželjela vratiti u rodnu Istru našla se pred zidom - u četiri godine nije uspjela pronaći posao.

- Stanje je bilo neodrživo i odlučila sam uzeti stvari u svoje ruke. Potpora koja mi se nudila pomogla mi je pri otvaranju posla i da lakše preživim prvu godinu, navela je Balija i dodala da je, osim tvrtke "Genius Locci" koja se bavi prevođenjem i podukom, u međuvremenu preuzela i obiteljski OPG koji se bavi proizvodnjom maslinovog ulja, a uskoro će ući i u novu investiciju, otvorit će turističko-ugostiteljski objekt i to putem kredita HBOR-a, u kojem bi zaposlila desetak radnika.

Predstavila se i magistrica psihologije Vanja Prvulović koja je uz pomoć potpora Zavoda otvorila obrt za privatno i poslovno savjetovanje i edukaciju "Sinapsa". Ona je, kako je navela, prvu mjeru za poticanje zapošljavanje iskoristila još na stažiranju u Zavodu za zapošljavanje u Slavonskom Brodu. No, nakon toga nije, unatoč trudu i brojnim poslovima, uspijevala naći posao. Stoga se, nakon istraživanja tržišta, odlučila preseliti u Istru i ovdje otvoriti vlastiti obrt za što je dobila 25 tisuća kuna potpore.

One stop shop

Obje djevojke su, u svojim nadahnutim prezentacijama nazvanima "Žensko mikro-poduzetništvo" i "Ima li života prije smrti" složile kako ženama na tržištu rada nije lako i to zbog mnogo razloga, od toga što se neka zanimanja tradicionalno smatraju muškima, do toga što se mlade i neudane djevojke, a pri tome još i visokoobrazovane, teško zapošljavaju jer poslodavci odmah kalkuliraju s time da će radi djece, porodiljnog i bolovanja u budućnosti biti manje produktivne.

Kao probleme u mikro-poduzetništvu istaknule su i pitanje bolovanja i zdravstvenog osiguranja, ali i šetnje od šaltera do šaltera radi prikupljanja prekobrojnih papira i dokumentacije prilikom otvaranja obrta ili tvrtke te navele da Istri nedostaje šalter tipa "one stop shop" na kojem bi se sve te informacije objedinile. I Balija se, poput Prvulović, složila da je puno hrabrosti potrebno da se netko sam upusti u poslovne vode, no da je puno gore čekati kod kuće i ne raditi ništa po tom pitanju.

Navedimo još samo nekoliko podataka - na žene otpada 53,8 posto u ukupnoj nezaposlenosti, najviše je nezaposlenih žena (46 posto) u dobi od 30 do 50 godina. Velik je problem što čak 25 posto žena nema završenu ili ima samo osnovnu školu, ali i to da su čak 68 posto nezaposlenih osoba s fakultetom u Istri - žene. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter