Čak 60-ak domaćinstava prijavilo štete od poplava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 60-ak prijava štete u domaćinstvima pristiglo je u Grad Pulu nakon poziva da građani prijave štetu koji su pretrpjeli zbog poplava sredinom srpnja. Pogotovo se to odnosilo na građane s područja Velog Vrha, ali i svih ostalih u gradu, koji su svoju štetu mogli prijaviti u Pisarnici Grada Pule u uredovno vrijeme. Prijave štete su se predavale na obrascu koji se mogao preuzeti u Pisarnici ili na web stranici Grada Pule, a poželjno je bilo uz obrazac dostaviti i slike poplavljenih objekata.

Pristigle prijave uskoro bi trebalo analizirati gradsko Povjerenstvo na čijem je čelu dogradonačelnik Fabrizio Radin, kada će se znati ishod prijava. Uzrok je to poplave prigradskih naselja 14. srpnja kada je kompletna Pula uslijed velikih količina oborina u kratko vrijeme doslovno zaplivala. Nešto slično dogodilo se u subotu, iako je trajanje bilo puno manje (maksimalno pola sata) nego sredinom srpnja kada je pljusak trajao najmanje tri sata, pa se i voda brže povukla. Najveću štetu pretrpjele su tada domaćinstva na Kapelerima i u podnožju Velog Vrha (Partizanski put), ali i veliki trgovački centri Pevec, Bauhaus i Lidl te poslovnica Zagrebačke banke u Arubi kojoj je poplavio trezor u podzemlju. U potpunosti je bila poplavljena i Jeromelina ulica na Velom Vrhu, a poplave je bilo i u podrumu novih POS-ovih zgrada u Šijani.

Rekordna količina padalina koja je tada zadesila šire pulsko područje, i do 170 milimetara kiše po četvornom metru, uništila je doslovno neka cijela domaćinstva. Poplava koja je u srpnju zahvatila Pulu, osim materijalnih, srećom, nije donijela i zdravstvene probleme, odnosno Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije nije evidentirao prijave koje bi mogle upućivati na moguća grupiranja crijevnih zaraznih bolesti. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter