Čak 52 ekipe stavile sardelama "soli na rep"

Posoljene sardele čuvat će se idućih mjeseci u važima (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
Posoljene sardele čuvat će se idućih mjeseci u važima (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Jedanaesto izdanje tradicionalne Škole soljenja sardela održano je u nedjelju na prepunoj fažanskoj rivi. Soljenje sardela umijeće je iz davnina, kada je sardela bila siromaška hrana, no danas je riječ o pravoj deliciji.

Gastro meštar Budimir Žižović inicijator je i idejni začetnik Škole koja je osnovana 2004. godine. U Fažani je od početka prošlog stoljeća pa do 1952. godine radila jedna od najvećih tvornica za soljenje sardela na Jadranu.

U soljenju sardela ove se godine okušalo oko 120 sudionika u 52 ekipe, a budući da se akciji odazvalo mnoštvo "morskih" sportaša, manifestacija je održana pod motom "Posoli to sportski". Naime, sudjelovali su mladi članovi plivačkih, veslačkih, jedriličarskih i vaterpolo klubova iz Pule te ribolovnih iz Fažane i Pule.

Ekipe su činili i gosti koji su na natjecanje pristigli iz Slovenije, Italije, a bilo je čak i Rusa. I ovog su puta bili zastupljeni svi uzrasti, jer najmlađi je sudionik imao manje od četiri, a najstariji više od 84 godine.

Polaznike su podučavali iskusni mentori, i to soljenju na dva načina, kad su sardelama uklonjene glave i ako se one ne uklanjaju. Ove su godine uz chefa Žižovića to bili Sergio, Danica i Renato Tomašić, Angelo Rabar, Nini i Marina Orlić, Gianni Toffetti, Sergio Filipić, Egidio Paris, Fabrizio Valente, Blaž Piton, Šime Lampalov, Milan Predan, Lučana Debeljuh, Evelina Roška i Jasna Duimovich.

Suorganizatorica Melita Peroković, direktorica fažanske Turističke zajednice, podsjeća da sada slijedi čuvanje sardela sve do 10. kolovoza, kada slijedi drugi dio priče. Naime, u sklopu manifestacije Ča ribari znaju ocjenjivat će se kvaliteta te proglasiti najbolje slane sardele. Nagrade će se dodijeliti najmlađoj, najstarijoj te jednoj po nečemu posebnoj ekipi. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter