Čak 50 istarskih maslinara u ovogodišnjem vodiču Flos Olei

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Od petsto proizvođača ekstra djevičanskih maslinova ulja koji su uvedeni u ovogodišnje izdanje najznačajnijeg svjetskog vodiča Flos Olei, mjesto je našlo čak pedeset proizvođača iz Istre. Denis Ivošević direktor Istarske turističke zajednice poslužio se u obrazloženju statistikom: "Deset posto vrhunskih ekstra djevičanskih maslinova ulja koji se proizvode u svijetu dolazi iz Istre. Ove godine pripao nam je vrh".

U biti, taj vodič je priznat u svijetu kao lider u promicanju vrijednosti istinskih proizvoda, ono što u njemu ulazi diči se, kažu stručnjaci, apsolutnom kvalitetom. Jučer je vodič predstavljen u vrsarskoj Marini u restoranu Trošt uz nazočnost gotovo svih priznatih istarskih maslinara koje je pozdravio istarski župan Valter Flego, uz Denisa Ivoševića i urednika - vlasnika vodiča, talijanskog stručnjaka i izdavača Marca Oreggija. Dakle, u knjigu koja ima više 800 stranica uvršteno je petsto proizvođača iz 49 zemalja s pet kontinenta.

Valja spomenuti da je Istra prvi put uvedena u vodič Flos Olei 2005. godine i tada su se u njoj našla tek dva proizvođača. Od te godine pa do danas istarsko je maslinarstvo bilježilo nevjerojatni uspon, očito živimo u regiji koju je priroda bogato nagradila i u kojoj raste broj istinskih proizvođača koji znaju te pogodnosti iskoristiti.

Kvaliteta ponuđenih ulja mjeri se po definiranom sistemu bodovanja. Dakle, od mogućih 100, najveći broj bodova koji u ovogodišnjem vodiču maslinari imaju je 98, a vrlo visokih 97 bodova, jedini iz Istre ima Olea B.B. iz Rapca, dok su odličnih 96 bodova osvojili vodnjanski OPG Matteo Belci, zatim obitelj Ipša iz Oprtlja, Stancija Meneghetti iz Bala te vodnjanski Tonin.

- Njegujte autohtonost i zajednički brand Istra koji je danas u svijetu poznat, nemojte si dozvoliti zadržavanje ili pak bježanje u lokalne uske okvire, zajednički nastup je jako bitan, rekao je urednik vodiča Marco Oreggia.

 


Podijeli: Facebook Twiter