Čak 4,5 tisuće Talijana nije platilo parking u HR

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Tisuće neplaćenih kazni za parkiranje stižu ovih dana na adrese Talijana i Nijemaca koji su u posljednje tri godine boravili u Hrvatskoj, a svoja su vozila ostavljali na parkirnim mjestima bez plaćanja karte.

Kako je za "Udine Today" potvrdio talijanski odvjetnik Mauro Corbo iz Palmanove, najmanje 4.500 Talijana može ovih dana očekivati dopise iz njegovog ureda sa zahtjevom da se podmire dugovanja za parkiranje tijekom ljetovanja u Hrvatskoj. Riječ je o neplaćenim kaznama iz Opatije, Pule, Dubovnika, Zadra, gdje su strani turisti ostavljali vozila na označenim parkiralištima bez da su koncesionarima platili karte.

Kako nam je potvrđeno u "Liburnija parkingu" i zadarskoj tvrtki "Obala i lučice" za neplaćene kazne angažirali su odvjetnički ured iz Pule za naplatu potraživanja koja dosežu milijunske iznose.

- Naši odvjetnički uredi, u suradnji s inozemnim odvjetničkim uredima, bave se naplatom neplaćenih parkirnih karti (kao i ostalih potraživanja) unazad nekoliko godina, kako u Hrvatskoj tako i u europskim zemljama. Temelj potraživanja su u pravilu neplaćene dnevne parkirne karte, sukladno odlukama tijela lokalne samouprave tj. gradova i općina o naplati parkiranja. O konkretnim iznosima potraživanja ne možemo govoriti uzevši u obzir da se radi o stalnom procesu u kojem se periodički pojavljuju nova potraživanja i zatvaraju stara, ali na godišnjoj razini zasigurno dostižu i nekoliko stotina tisuća kuna, pa i više, otkriva nam pulski odvjetnik Shain Lou Pacheco-Vinković priznajući kako strani vozači sve više plaćaju neplaćene parkirne karte nakon što im se pošalje opomena. Upravo to smatra i najboljim rezultatom višegodišnjeg rada na toj problematici.

Što im slijedi ukoliko ne plate parkirnu kartu iz tvrtke "Obala i lučice" jasno su upozorili strane vozače putem svoje web-stranice. Na njoj je na talijanskom i njemačkom jeziku objašnjeno kako ta tvrtka ima koncesiju za naplatu parkiranja u gradu Zadru, te kako neplaćanje podrazumijeva kaznu čija će naplata biti realizirana putem angažiranih odvjetničkih ureda. Jedan od njih je onaj iz Palmanove čije je uključivanje u naplatu potraživanja iz Hrvatske očito podiglo veliku buru među tamošnjim vozačima. Naime, novinari portala "Udine Today" na lokalnim forumima pronašli su informaciju o naplati parkiranja iz Hrvatske, te nakon toga kontaktirali odvjetnika Corbu za dodatna objašnjenja.

Prema njegovim riječima 4.500 vozača koji nisu platili parkiranje u Hrvatskoj sada će se suočiti s kaznama kakve su prije tri godine već počele stizati iz Slovenije.

Odvjetnik Corbo potvrđuje kako su se deseci hrvatskih parking-koncesionara odlučili na ovaj potez zbog pozamašnih iznosa dugovanja za parkiranje s obzirom na veliki broj stranih gostiju koji tijekom ljeta posjećuju hrvatske gradove.

- Takvo ponašanje stranih vozača otežava cirkulaciju vozila na parkiralištima u samim središtima gradova koja su obično i najskuplja, a ignoriranje neplaćenih kazni gomila dodatne troškove, dodaje Corbo pojašnjavajući kako su hrvatski parking-koncesionari angažirali njegov ured za vansudsku naplatu potraživanja.

- Mi vozačima šaljemo pisma običnom poštom i pozivamo ih da podmire svoja dugovanja. Oko trećine potraživanja podmiruju se na takav, miran način, zaključuje Corbo s čijim uredom kako proizlazi iz dostupnih podataka surađuje i Pulaparking.

- Ukoliko ne budu mirnim putem podmireni iznosi navedeni u opomenama koje je u naše ime sastavio opunomoćeni odvjetnički ured, svaki predmet bit će proslijeđen stranci koja zadržava pravo pokrenuti odgovarajući sudski postupak radi naplate potraživanja predviđen hrvatskim zakonima, te se u tu svrhu obratiti lokalnim odvjetnicima, poručuju iz "Liburnija parkinga". (Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter