Cak 40% ljudi nosi dotrajale lece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko cesto pacijenti zamjenjuju svoje kontaktne lece? Rezultati novog istraživanja su poražavajuci jer cak 40 posto ispitanika nije uopce obracalo pažnju na rok trajanja leca.

Studija s gotovo dvije tisuce odraslih osoba, korisnika kontaktnih leca iz Kanade je pokazala da 40 posto korisnika ne zamjenjuje svoje kontaktne lece u skladu sa smjernicama proizvodaca, prenosi Ordinacija.hr.

Pacijenti su nosili razlicite vrste leca: 45 posto je upotrebljavalo silikon-hidrogel lece koje treba zamijeniti svaka dva tjedna, 39 posto ispitanika je nosilo lece koje bi trebalo mijenjati jednom mjesecno, a 16 posto je koristilo lece za jednokratnu upotrebu. Njih treba svakodnevno mijenjati. No, 40 posto korisnika kontaktnih leca se ne pridržava uputa proizvodaca o roku trajanja.

Najcešci razlozi presporog mijenjanja leca ukljucivali su izjave da su "zaboravili kada tocno moraju nabaviti nove lece" dok je za druge "ušteda novca najveci razlog zbog kojeg se ne pridržavaju uputstva proizvodaca".

Uz sve to, 9 posto sudionika istraživanja je dobilo upute od svog oftalmologa za nošenje leca duže no što to preporucaju proizvodaci.

Ne pridržavanju uputa proizvodaca o roku trajanja leca bili su skloniji mladi sudionici istraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter