Čak 300 tisuća noćenja na crno s pogledom na Brijune?

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U gradskoj upravi Vodnjana procjenjuju da je na području Peroja i Barbarige tisuću novih neregistriranih vikendica, odnosno kamp kućica, nadstrešnica i sličnih montažnih objekata, u kojima se ljeti boravi ilegalno, pa čak i da se iznajmljuju na crno. Ilegalni kampisti ne plaćaju pristojbe, vlasnici parcela ne podmiruju komunalna davanja, a kroz ljeto se u ovom kraju ostvari, vjeruju u Vodnjanu, i do 300 tisuća nigdje evidentiranih noćenja. Nije to samo potkradanje sustava, kako je nedavno na sjednici Gradskog vijeća Vodnjana upozorio gradonačelnik Klaudio Vitasović, već i ekološki problem, s obzirom na smeće, septičke jame i slično.

Grad redovito prijavljuje inspekciji

Zbog toga gradonačelnik zahtijeva češće izlaske na teren nadležnih službi koje bi kontrolirale i ilegalno kampiranje i neprijavljivanje boravka na vodnjanskom priobalju s pogledom na Brijune.

- Nadležno komunalno redarstvo Grada Vodnjana na temelju obilaska terena i dojave građana redovito prijavljuje nadležnoj inspekciji slučajeve nelegalnog kampiranja, odnosno kampiranje izvan kampova te će to činiti i u buduće, kaže nam gradonačelnik Vitasović. Ali, kako je nedavno izjavio, obilasci inspekcija su rijetki, a povremena kazne od tisuću kuna mali su danak u odnosu na besplatno ljetovanje ilegalnih kampista, i očito ne polučuju rezultate.

Da bi se uvjerili u razmjere ove pošasti obišli smo šumsko i poljoprivredno područje Peroja i Barbarige, ali novinaru je, bez mogućnosti provjere dokumenata vikendaša, teško razlučiti što je prava strana priče. Jesu li objekti zaista legalizirani, jesu li prijavljeni kao stambeni, jesu li uopće njihovi ili ga unajmljuju na crno?

- Sin je mislio da ste vi iz inspekcije!, riječi su kojima me u kraju zvanom Hrastov lug prema Barbarigi dočekuje Zagrepčanka, dok joj je obitelj pod gazebom pije jutarnju kavu. Znači li to da se boje inspekcije?

- Ne, bili su prije tri godine, napisali su nam kaznu, žalila sam se i kazna je odbačena. Nisam u ilegali, ovaj mali objekt je legaliziran, mi se prijavimo i plaćamo boravište, kratko objašnjava. Ni ona, kao ni itko od naših sugovornika na terenu nije se želio predstaviti imenom niti je dozvoljavao slikanje.

- Tu smo od 1989. i uvijek smo mi, koji smo u šumi iznad ceste, nekome predstavljali problem. Nismo kupovali placeve uz more jer tko je kada razmišljao da će područje uz plažu biti urbanizirano, pa smo ovdje podizali male objekte. A Slovenci su kupovali uz obalu, zidali 90-ih pa im je legalizirano, zidali poslije toga da bi im legalizirali i sada, a zidaju i dalje. Za nagradu, oni dobivaju priključke, grade im i šetnice. Neka uživaju. Istovremeno, u nas koji smo u šumi svi upiru prstom kao ilegalce, kaže Zagrepčanka.

Platili vodu, komunalije i takse

Na području zvanom Kanal zatičem parcelu s nekoliko šatora, nadstrešnicom, ali i manjim zidanim objektom. Pred parcelom je automobil ljubljanskih oznaka i mladi Slovenac kojeg je uzrujao fotoaparat.

- Inspekcija? Ovog tjedna nisu bili, a ja sam tek došao. A i ne znam što bi tražili tu, kaže Slovenac nakon što se uvjerio da je aparat isključen. Pod drvenom strehom na istoj parceli kavu piju dvije starije gospođe.

- Platila sam taksu, tako da se ne plašim kontrole, kaže jedna od njih, a druga odgovara da otkad je objekt legaliziran, dakle posljednje dvije godine, službe koje bi se bavile ilegalnim kampiranjem nisu dolazile.

Poznato je da je napučivanje šumskog i poljoprivrednog područja na brijunskoj rivijeri krenulo još 1970.-ih godina, a obrazac se nije bitno mijenjao do danas. Veća se zemljišta usitne, prodaju, a zatim novi vlasnici na njima dižu strehu i poljski wc, zatim stiže i kamp-kućica na betonsku ploču, a kroz koju godinu krene i čvrsta gradnja. Mnogi su takvi objekti već ozakonjeni. U posljednjem valu legalizacije, do lipnja 2013., od 3.611 zahtjeva pristiglih Gradu Vodnjanu 70 posto ih se odnosilo na ovo područje. Zida se i dalje, a i internetski-oglasnici još su krcati ponudom "vikend" i "građevinskog" zemljišta na području Peroja, površina do 500-tinjak kvadrata i cijena takvih da je odmah jasno da to građevinsko zemljište na tako atraktivnoj lokaciji ne može biti.

- Nismo tu bespravno. Ovo je moj plac. Ne razumijem vas zašto bi nas inspekcija kažnjavala, pita nas jedan od vlasnika parcele u kraju zvanom Fine Agram. Automobil ima njemačke tablice, ali mladi par s više djece razgovara na hrvatskom. Na zemljištu se iza ograde nalaze dvije kamp kućice.

- Imamo kućni broj, platili smo vodno, komunalno, sve. Evo tu je iza mali objekt koji smo legalizirali. Da, tek smo stigli, pa se nismo stigli prijaviti u agenciju, ali hoćemo, kaže "gastabajter". (Napisao i snimio Zvjezdan STARHINJA)






Podijeli: Facebook Twiter